Lavrov, zumzăie ca o albină prin Balcani, pentru a salva South Stream

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Planurile viitoare pentru conducta de gaze naturale South Stream se află în vârful agendei de discuţii între ministrul rus de externe Sergei Lavrov şi oficialii sârbi, în 17 iunie, când oficialul rus îşi încheie o vizită de 2 zile în capitala Belgrad, arată un raport al Europei Libere.

Dubiile cu privire la finalizarea proiectului South Stream s-au intensificat de când Bulgaria a anunţat la începutul lunii iunie că va suspenda construirea porţiunii sale din acest proiect.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat în 9 iunie că Belgradul nu a ajuns încă la o decizie cu privire la construirea porţiunii sale din conductă, care ar trebui să transporte gazul rusesc către Uniunea Europeană printr-o rută sudică care ocoleşte Ucraina şi trece prin Balcani.

Lavrov a sosit în Belgrad în 16 iunie la doar câteva ore după ce compania rusă controlată de stat Gazprom a suspendat livrările de gaze către Ucraina datorită unor dispute legate preţul la gaze şi datorii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va suspenda livrările de gaze în 16 iunie dacă Kievul nu plăteşte aproape 2 miliarde de dolari în datorii pentru gaze. Gazprom a declarat de asemenea că a intentat un proces împotriva Ucrainei într-o curte de arbitraj din Stockholm pentru a-şi recupera, conform companiei ruse, suma de 4,5 miliarde de dolari în datorii neplătite.

Andrei Kobolev, şeful companiei de stat ucrainene Naftohaz, a confirmat faptul că Rusia a oprit livrarea de gaze către Ucraina în 16 iunie. El a spus că Ucraina are suficiente rezerve până în luna decembrie.

Aproximativ 15% din gazul natural al UE provine din Rusia prin conducte care trec prin Ucraina, crescând temerile în Brussels cu privire la impactul pe care îl avea avea blocarea livrărilor de gaz asupra rezervelor europene.

Comisarul UE pentru Energie, Günther Oettinger, care a intermediat ultima serie de discuţii între Kiev şi Moscova într-o încercare de a evita suspendarea livrărilor, a declarat că Ucraina s-a oferit să plătească 1 miliard de dolari în 16 iunie, restul banilor urmând a fi plătiţi în rate până la sfârşitul acestui an.

Rusia a respins oferta.

Comisia Europeană a susţinut într-o declaraţie că Oettinger a propus de asemenea un plan de compromis în baza căruia Kievul ar fi plătit un preţ de „iarnă” de 385 USD pe 1.000 metri cubi pentru livrările viitoare de gaz şi un preţ de „vară” de aproximativ 300 USD.

Putin a declarat că 385 USD este oferta sa finală.

Oettinger spune că va încerca să aranjeze o nouă rundă de discuţii între Kiev şi Moscova în această lună. De asemenea, el a cerut Moscovei să reconsidere oferta sa de compromis, poate cu unele mici ajustări.

După ce va părăsi Belgradul, Lavrov se va îndrepta tot astăzi către capitala azeră Baku.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe