Rusia sistează livrarea gazelor către Ucraina. Va furniza doar cu plata în avans

Compania de stat rusă, Gazprom, a cerut, duminică, Kievului să plătească o datorie de 1,95 miliarde USD până luni, la ora 9:00, avertizând că, în caz contrar, nu va mai furniza gaze către Ucraina decât cu plata în avans.
(STR / AFP / Getty Images)
P. P.
16.06.2014

Compania de stat rusă, Gazprom, a cerut, duminică, Kievului să plătească o datorie de 1,95 miliarde USD până luni, la ora 9:00, avertizând că, în caz contrar, nu va mai furniza gaze către Ucraina decât cu plata în avans.

În comunicatul emis de Gazprom nu s-a precizat dacă livrările de gaze către Ucraina au fost încetate după ora 9:00. Măsurile adoptate de Moscova au venit în urma negocierilor tripartite desfăşurate duminică la Kiev între oficialii ruşi, cei ucraineni şi reprezentanţii Uniunii Europene.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că Ucraina este pregătită să accepte compromisul cu Moscova, plătind 1 miliard de dolari imediat şi restul mai târziu. Rusia a refuzat oferta.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa vor fi afectate parţial de dezacordul dintre Moscova şi Kiev. În trecut, Bruxellesul s-a declarat pregătit pentru o asemenea măsură, inclusiv prin furnizarea de gaze către Ucraina.

Contactat telefonic duminică seară, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a precizat că ”este puţin probabil” ca negocierile să fie reluate.

Totuşi, oficialii ucraineni şi europeni sunt convinşi că Moscova şi Kievul vor putea ajunge la un acord în cele din urmă.

Comisia Europeană (CE) este ”convinsă” că Rusia şi Ucraina vor cădea de acord, conform unui comunicat emis de la Bruxelles.

De asemenea, conducătorul grupului de stat ucrainean, Naftogaz, se arată încrezător că ”economia şi bunul simţ vor prevala asupra politicii” de la Moscova.

O altă neconcordanţă în timpul negocierilor tripartite cu privire la contractul de gaze a fost preţul pentru mia de metri cubi de gaze pe care îl va plăti Kievul. Începând din luna martie, Moscova a crescut unilateral preţul gazelor destinate Ucrainei de la 268 la 485 de USD, un preţ mult mai mare decât media din Europa. Gazprom a propus un preţ de 385 de dolari, însă măsurile prin care se acorda ”reducerea” nu urmau să fie stipulate în contract, ci rămâneau susceptibile la modificări ulterioare din partea Moscovei.

Ca măsură de compromis, Comisia Europeană a sugerat un preţ interimar de 326 USD pentru mia de metri cubi de gaze naturale ruse, ofertă acceptată de către liderul Naftogaz, Andrii Kobolev. Moscova nu a răspuns imediat acestei oferte.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat dur duminică ”aroganţa” Kievului, care ”respinge un compromis rezonabil”, adăugând că acest lucru este posibil numai prin implicarea unui ”stat terţ”. Lavrov nu a acordat mai multe detalii cu privire la identitatea statului terţ.

Cea de-a noua rundă de negocieri tripartite cu privire la acordul de gaze s-a desfăşurat într-o zi comemorativă pentru ucraineni după ce forţele paramilitare ruse din estul Ucrainei au distrus un avion militar ucrainean, omorând 49 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor