Gazoductul rus care alimentează Europa sare în aer în Ucraina. Ucraina şi Rusia ”se apropie de un conflict serios”

(STR / AFP / Getty Images)

Gazoductul internaţional Urengoi-Pomari-Ujgorod a explodat, marţi, în regiunea ucraineană Poltava.

Martorii au relatat că flăcările ce au urmat exploziei au ajuns la 200 de metri înălţime. Nicio persoană nu a fost rănită, conform rapoartelor oficiale imediate, gazoductul fiind la un kilometru depărtare de zonele locuite. Echipele de intervenţii s-au deplasat rapid la faţa locului dar întâmpină probleme mari în a stinge focul.

”Explozia a avut loc în jurul 14.45 ora locală (13.45 MSK) pe conducta de gaz pe teritoriul câmpului. La locul deflagraţiei au venit toate serviciile, inclusiv echipa de anchetatori. Din cauza temperaturii şi flăcării mari este imposibil să se apropie de locul exploziei. Informaţii despre victime şi supravieţuitori încă nu sunt”, a comunicat serviciul de presă al Ministerului de Interne.

Explozia gazoductului aflat sub responsabilitatea operatorului Ukrtransgaz va provoca o scădere masivă a acţiunilor deţinute de Gazprom, stârnind replici dure din partea Moscovei.

Funcţionabilă încă din 1967, conducta ”Frăţia” este cea mai mare conductă de gaze din Europa pentru consumatori şi are o lungime de 4.451 de kilometri. Gazoductul străbate Ucraina până în Slovacia, acolo unde se împarte în două direcţii; o parte furnizează gaz către Republica Cehă, Germania, Franţa şi Elveţia, iar alta către Austria, Italia, Ungaria şi câteva alte ţări din Balcani.

Gazoductul a fost închis de la un segment premergător pentru a permite pompierilor să stingă focul mai repede.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au inflamat

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina au intrat într-o nouă etapă şi se ”apropie de un conflict serios”, a declarat Şeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Dumei de Stat, Alexei Puşkov.

Luni, Gazprom a hotărât să oprească furnizarea de gaze către Ucraina, cerând de la Naftogaz, compania de gaze ucraineană, plata în avansa pentru livrările viitoare. Mai mult, Gazprom a cerut ca Naftogaz să asigure siguranţa gazoductelor care străbat Ucraina către Europa.

De asemenea, Rusia nu a recunoscut demarcarea unilaterală a graniţei efectuate de Ucraina deoarece este făcută ”contrar tuturor normelor legii internaţionale”, a adăugat Puşkov.

Odată cu atacul forţelor pro-Rusia din Ucraina, care au distrus un avion militar ucrainean cu 49 de persoane la bord, şi replica protestatarilor ucraineni împotriva ambasadei ruse din Kiev, relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea răci şi mai mult odată cu explozia conductei spre Europa, ajungând într-un punct critic.

Incidentul de la ambasada rusă a fost marcat de încă un eveniment important. Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţia, a lansat o remarcă dură la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un cadrul neoficial, prin care a reuşit să calmeze protestatarii violenţi.

Gestul ”complet nepotrivit” al diplomatului ucrainean a atras o denunţare în masă din partea oficialilor de Kremlin, care au afişat un aer ultra-patriotic şi critic, refuzând să recunoască susţinerea oferită forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.