Ghinea despre firmele care au adus pierderi României: Banii înapoi şi să nu mai aibă voie să participe la licitaţii

Toate firmele şi beneficiarii de finanţare europeană în domeniul IT au avut de suferit din cauza neregulilor descoperite în urma unui audit al CE, nereguli vizând contractele cu Asesoft, Siveco şi UTI, firme abonate la afaceri cu statul.
Ana Ion
30.06.2016

alte articole

Cristian Ghinea (Epoch Times România)
Ana Ion
30.06.2016

Comisia Europeană a constatat, în urma unui audit început în decembrie 2014, nereguli la achiziţiile unor firme de IT, printre care Asesoft, Siveco şi UTI, a declarat joi ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea, în cadrul unei întâlniri online cu cititorii Hotnews.ro.

Reamintim că numele Asesoft este legat de Cristian Ghiţă, Siveco o are ca fondatoare pe Irina Socol, condamnată la închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală iar UTI pe Tiberiu Urdăreanu, şi el titular de dosar penal şi denunţător al lui Ludovic Orban.

Potrivit lui Ghinea, CE a început auditul în 2014, în urma acestuia rezultând, de pildă, că Asesoft a beneficiat de tratament preferenţial ca ofertant. Potrivit lui Ghinea, "Comisia a venit ţintită spre contractele Asesoft şi Siveco (de ce anume, nu ştiu, dar or fi auzit şi ei informaţii despre...)"

"Deci în decembrie 2014, Comisia a început audit pe Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 3.2. Între cele alese au fost şi cheltuielile pentru contractele Asesoft şi Siveco şi au verificat strict procedura de achiziţii prin care au primit contractele. A rezultat, de pildă, că Asesoft a beneficiat de tratament preferenţial ca ofertant. S-a aplicat o corecţie de 25%. Adică România a acceptat o tăiere de un sfert, bani plătiţi deja de la buget", a declarat Ghinea, răspunzând la întrebarea unui cititor.

Ministrul a precizat că investighează de ce Ministerul Fondurilor Europene nu "a cerut banii înapoi de la Ghiţă şi alţii" şi, în acelaşi timp caută soluţii pentru realizarea unui sistem de black listing pentru firmele care au atras corecţii şi pierderi pentru stat.

"Eu cred că ar trebui să găsim o soluţie de black listing. Firmele care ne-au adus corecţii sau nu au livrat ce trebuia, nu doar să le luăm banii înapoi pentru contractele trecute, dar să nu mai aibă voie să participe la licitaţii un număr de ani. Noua lege a achiziţiilor permite asta. Apropo de Ghiţă: investigăm acum de ce MFE nu a cerut banii înapoi de la Ghiţă şi alţii - oricât mă atacă televiziunile lor şi îmi inventează amante şi firme, acest proces de întărire a ministerului în faţa lor va continua. Şi cu mine şi după mine. S-a terminat epoca în care România e stat captiv", a precizat ministrul.

Ghinea a mai opinat că monopolul pe care 3-4 firme le au pe toate proiectele IT publice ar trebui stopat mai ales că sistemele IT pe care le livrează acestea sunt în mod evident nefolosite, neintegrate, nu demonstrează un Return on Investment (ROI).

"Nu se pot modifica criteriile care favorizează monopolul celor 3-4 firme încât să fie o concurenţă reală, să devină important ca firmele participante să demonstreze proiecte reuşite în mediul privat, criteriile de reuşită să includă numărul de utilizatori reali, site-urile accesibile public să fie evaluate prin sondaje în rândul populaţiei României? Criterii de genul acesta ar trebui aplicate la toate licitaţiile publice", a mai adaugă Ghinea.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor