Corina Creţu: Mai mult de jumătate dintre copiii din România se află la limita sărăciei

Peste 50% dintre copiii României, ţară unde la semafoare vezi uneori mai multe maşini de lux decât în Occident, trăiesc la limita sărăciei sau sunt expuşi acestui risc.
Corina Creţu
Corina Creţu (Epoch Times România)

Mai mult de jumătate dintre copiii din România - 52% - se află la limita sărăciei sau sunt expuşi riscului de sărăcie, a declarat, vineri, la Bucureşti, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, citată de Agerpres.

"Mă îngrijorează foarte mult datele referitoare la sărăcia în rândul copiilor. 52% dintre copiii din România se află la limita sărăciei sau sunt expuşi riscului de sărăcie. 75% dintre copiii săraci locuiesc în mediul rural. Rata mortalităţii infantile este cea mai mare din Uniunea Europeană, de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar riscul este de 4 ori mai mare în cazul copiilor romi.

Avem 60.000 de copii încadraţi în sistemul de protecţie socială, din care aproape 20.000 la acest moment trăiesc în sistem rezidenţial. 5.000 de copii intră în sistemul de protecţie socială anual în principal din cauza sărăciei, a lipsei mijloacelor de familie, a violenţei din familii", a declarat Corina Creţu.

Potrivit comisarului european, prin noul Program Operaţional Regional în jur de 75.000 de copii vor beneficia de reabilitarea infrastructurii de servicii sociale.

"Vrem să punem la punct toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, toate resursele naţionale şi cele europene, în special pentru că Programul Operaţional Regional, programul social, oferă posibilităţi importante în ceea ce priveşte reducerea sărăciei, îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie, infrastructura de sănătate. Noi estimăm ca prin noul POR în următorii patru ani să avem aproximativ 75.000 de copii care vor beneficia de reabilitarea infrastructurii de servicii sociale", a adăugat Corina Creţu.

Comisarul european avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre combaterea sărăciei în rândul copiilor din ţara noastră.

"Am avut o discuţie foarte utilă pe tema problemei copiilor din România. Am primit, când am avut ultima întâlnire cu domnul ministru, un proiect referitor la combaterea sărăciei în rândul copiilor pe care noi l-am evaluat în ultimele zile la Comisia Europeană. Cred că această evaluare a nevoilor e o condiţie necesară pe care ar fi trebuit să o avem de mult timp în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei copiilor. Am fost aici şi am ascultat propunerile Ministerului Fondurilor Europene în ceea ce priveşte implementarea pachetului antisărăcie din domeniul copiilor.

Dorim să lucrăm împreună pentru a pune cap la cap proiectele Guvernului, programele operaţionale care abordează multiple dimensiuni ale sărăciei şi privaţiunile copiilor într-un mod cuprinzător. Am vrut să punem de fapt cap la cap toate instrumentele pe care le avem în domeniul sănătăţii, educaţiei, asistenţei sociale, domeniului dezinstituţionalizării pentru că, din păcate, avem foarte mulţi copii care intră în sistemul de protecţie socială", a punctat Corina Creţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne