Copiile legalizate "în pericol" de dispariţie. „Debirocratizarea trebuie să fie un proces permanent!”

Guvernul tehnocrat a pus "gând rău" copiilor legalizate cerute de mai toate instituţiile statului de la cetăţeni, fără să le pese că aceştia sunt puşi pe drumuri şi cheltuie o mulţime de bani.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Celebrele copii legalizate care li se cereau românilor mai peste tot ar putea deveni în curând istorie, salvându-le cetăţenilor drumurile pe la notari, nervi, şi mulţimea de bani cheltuiţi pentru a satisface apetenţa autorităţilor pentru dosare pline cu hârtii frumos parafate.

Într-un interviu recent acordat republica.ro, noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a anunţat că luna aceasta pe masa Guvernului Cioloş va ajunge un pachet legislativ prin care să fie tăiate majoritatea hârtiilor inutile semnalate de cetăţeni, printre care şi copia legalizată.

„Când o să mă reîntorc la viaţa mea de cetăţean, am de gând să fac procese împotriva instituţiilor, pentru că îmi cer hârtii fără o bază legală. Problema e că dacă vrei să desfiinţezi o hârtie care nu are o bază legală, nu ştii cum să o desfiinţezi. Şi atunci, acest pachet are o ordonanţă de urgenţă, are un HG care modifică alte HG-uri, de pildă, desfiinţează copia legalizată. Şi mai are un memorandum prin care Guvernul cere instituţiilor subordonate şi, atenţie, nu vorbim de primării, vorbim doar de administraţia centrală, să facă anumite lucruri. Să desfiinţeze copia legalizată, să îşi unească bazele de date, le dăm nişte termene”, a declarat Ghinea.

Potrivit lui Ghinea, pachetul legislativ este pe circuitul de avizări şi ar urma să intre în Guvern luna aceasta

„Premierul Cioloş le-a amintit din nou agenţiilor că există acest pachet, le-a cerut să dea avize şi le-a spus: Chiar dacă nu sunteţi de acord cu ele, vreau să văd acest pachet legislativ pe masa Guvernului. Avizul poate să fie şi negativ. Asta a fost greşeala iniţială, noi am crezut că o să tăiem hârtii şi că toată lumea este de acord. Nu se poate, mergem cu această abordare şi sper că o să avem discuţia asta în Guvern”, a declarat Ghinea.

Ministrul a mai precizat că debirocratizarea trebuie să fie un proces permanent, iar dacă statul nu e controlat de cetăţeni, se extinde "ca bălăriile într-un lan."

„Cred că face parte din mandatul generaţiei noastre să slăbim controlul aberant al statului. Debirocratizarea trebuie să fie un proces permanent, pentru că birocratizarea în sine nu a fost gândită de cineva, dacă vreţi o metaforă este cea a buruienilor. Dacă statul nu este controlat de cetăţeni, statul se extinde ca bălăriile într-un lan. Asta este tendinţa lui şi tendinţa oricărui omuleţ din sistem este să se acopere cu o nouă hârtie, de şef, de Curtea de Conturi. De altfel există această reglementare europeană în care nu ai dreptul să aduci o nouă hârtie, dacă nu tai alte două, doar că România nu ştie cum să implementeze acest principiu. În mod legitim, există zone în care statul trebuie să fie puternic şi trebuie să controleze, dezinfectanţii din spitale, de pildă, dar nu peste tot”, a opinat Ghinea,

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne