Ministrul Fondurilor Europene lansează un apel către candidaţii la Primăria Capitalei: Nu pierdeţi banii europeni!

Trecatori peste raul Dambovita.
Trecatori peste raul Dambovita. (Spencer Platt / Getty Images)

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a adresat o scrisoare deschisă candidaţilor la Primăria Capitalei, lansând un apel la acţiune imediată, astfel încât banii europeni pentru reţeaua de termoficare să nu se piardă.

În apelul său, publicat pe Facebook, ministrul avertizează că Bucureştiul va pierde 187 de milioane euro bani europeni, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General şi echipa sa nu demarează de urgenţă un proiect de investiţii pentru reabilitarea reţelelor de transport şi de distribuţie a agentului termic.

Ghinea le reaminteşte candidaţilor şi de proiectul de reabilitare a cuvei râului Dâmboviţa, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltraţiilor în subsolurile Capitalei şi a metroului.

Redăm postarea ministrului.

Stimaţi candidaţi,

Dat fiind faptul că fondurile europene pentru reţeaua de termoficare au fost un subiect vehiculat în cursa electorală pentru Primăria Municipiului Bucureşti (PMB),

Dată fiind importanţa strategică a utilizării banilor europeni pentru dezvoltarea României,

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE LANSEAZĂ URMĂTORUL APEL LA ACŢIUNE IMEDIATĂ CĂTRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI ROMÂNIEI:

Bucureştiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General şi echipa acestuia nu demarează de urgenţă un proiect de investiţii pentru reabilitarea reţelelor de transport şi de distribuţie a agentului termic.

Discursurile publice din campania electorală au atras atenţia alegătorilor asupra unor soluţii de management la nivelul producătorului şi furnizorului de căldură, însă noi atragem atenţia asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe reţea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi.

În 2014, Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru Bucureşti, cu destinaţie precisă: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei.

În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, vă atragem atenţia că avem mai puţin de un an la dispoziţie pentru a obţine cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesionişti şi de experţi din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureştiului în a pune pe roate şi a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie aceşti bani către alte proiecte, din afara Bucureştiului.

Tot în această săptămână fierbinte pentru bucureştenii atenţi la iniţiativele propuse de candidaţi pentru oraşul lor, mai punem pe agenda publică un subiect important pentru viaţa lor de zi cu zi – dar şi a dumneavoastră, în calitate de viitori decidenţi.

Este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmboviţa, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltraţiilor în subsolurile Capitalei şi a metroului – o sursă de risc pentru inundaţii. Acest proiect, iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi finanţat din fonduri europene, are potenţialul să producă şi un altfel de impact în spaţiul bucureştean, prin crearea de spaţii verzi, piste de biciclete şi console pietonale peste Dâmboviţa.

Intenţia există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecinţă, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată.

Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureştiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviţei, născut dintr-un parteneriat comun şi co-finanţat din fonduri europene.

CURT ISTORIC ŞI INFORMAŢII UTILE:

• Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie.

•MFE a lansat ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport şi 3,5 miliarde euro pentru mediu.

• Portofoliul POIM pentru Primăria Bucureşti include:

- sumele pe termoficare - redimensionarea reţelei de transport - în valoare de 187 milioane euro

- incineratorul de deşeuri - aproximativ 200 milioane euro

- proiectul de modernizare a canalizării: 325 milioane de euro

În total, vorbim de 700 de milioane de euro fără TVA, pentru investiţii în Bucureşti, la care se adaugă şi proiectul de Reabilitare a cuvei Dâmboviţei.

***

APEL LA ACŢIUNE:

• Dacă proiectele nu avansează există riscul ca PMB să piardă această finanţare, urmând ca ea să fie redirecţionată către alte zone, cu consecinţe nefaste asupra vieţii bucureştenilor.

• În această săptămână fierbinte dinaintea alegerilor locale, este important să atragem atenţia candidaţilor şi bucureştenilor asupra următorului fapt: în exerciţiul financiar trecut (2007-2013), PMB a avut la dispoziţie fonduri pentru investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată în valoare de 208 milioane de euro, însă nu a reuşit să utilizeze decât 10 milioane euro.

MFE lansează acest apel la acţiune imediată către fiecare dintre candidaţii la conducerea PMB, în speranţa unui angajament ferm că vor fructifica la maximum şansa Capitalei de a moderniza serviciile de termoficare, apă, canalizare şi salubritate cu bani europeni.