Ghimpu despre protestul de Ziua Independenţei: În alte state protestatarii sunt şi împuşcaţi

Manifestanţii au protestat de Ziua Independenţei pentru a le spune demnitarilor că nu sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc în Moldova, dar mesajul lor nu a fost recepţionat de către politicieni. Mai mult decât atât, autorităţile consideră că protestatarii le-au stricat sărbătoarea.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (curentul.md)

Acţiunea de protest organizată de mai mulţi cetăţeni de Ziua Independenţei le-a stricat sărbătoarea politicienilor moldoveni care se aflau pe scena VIP din centrul Pieţii Marii Adunări Naţionale, a comentat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult, în opinia acestuia chiar şi gazele lacrimogene îndreptate spre protestatari au fost folosite de poliţişti pentru a menţine ordinea publică, iar în alte state, pentru aşa ceva, pe protestatari „îi şi împuşcă”.

„De Ziua Independenţei, cum să vii să strici, să încurci sărbătoarea statului, a cetăţenilor. Statul înseamnă cetăţeni. Mulţi vorbesc de gard, din cauza lor (a protestatarilor – n.r.) s-a pus acest gard. A mai fost vreodată gard de Ziua Independenţei? Ei au anunţat public că #NuMaTem să vin şi să fac haos. Cum să le dai lor voie să conducă statul ăsta?”, s-a întrebat Ghimpu făcând referire la candidatul din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Fiind întrebat de moderatorul emisiunii despre folosirea de către poliţişti a gazelor lacrimogene împotriva protestatarilor, Ghimpu a declarat că în Moldova „avem lege. În alte state mai democratice îi şi împuşcă. Da cum aşa? Ei au datoria să asigure ordinea publică pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru trei patru. Ei încurcă să sărbătorim Ziua Independenţei. Noi nu suntem în stat bolşevic, că i s-a urcat cuiva la cap şi face ce vrea el. Este lege într-un stat democratic. Luptă, vină la putere şi schimbă lucrurile. Dar nu aşa, asta-i banditism. Ceea ce a avut loc (în PMAN – n.r.) e o mare ruşine pentru noi”.

Menţionăm că anterior şi Zinaida Greceanîi, care a ocupat postul de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada martie 2008 – septembrie 2009, a devenit cunoscută prin ameninţările adresate maselor în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

„Organizatorii celor mai mari crime din istoria RM, planifică mâine şi duminică (8-9 aprilie 2009 n.r.) să folosească din nou copiii pentru a devasta şi alte edificii ale statului, de data aceasta. Dacă acest lucru va fi admis, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat. Poliţia va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituţionalităţii RM, inclusiv armele”, a declarat atunci Greceanâi într-un interviu acordat pentru protv.

Preşedintele PL nu a fost de acord nici cu metoda de protest a unor oameni de artă din Moldova. „Eu cred că ori cântăm, ori dansăm. Dacă eşti cântăreţ şi ai venit la un concert dedicat Zilei Independenţei, nu fă pe eroul şi scoate tricoul. Ieşi pe urmă, după asta la acţiuni în Piaţă, protestează. Îl priveşte, dar eu cred că n-a făcut corect”, a menţionat Ghimpu, referindu-se la gestul interpretului Paşa Parfeni care a ieşi pe scenă cu un tricou pe care scria „#NuPlaha”.

Interpretul basarabean, Cătălin Josan a fost acuzat de liderul liberal că s-ar ocupa cu politica, doar pentru că a participat la mai multe proteste împotriva guvernării, organizate de-a lungul anului în centrul Chişinăului. Interpretului Cătălin Josan nu i s-a permis să cânte „pentru că s-a băgat în politică. Ocupă-te dle ori cu politica ori cu cântecul şi respectă nişte reguli omeneşti”, cere Ghimpu de la oamenii de artă din Moldova care nu sunt de acord cu deciziile luate de cei de la guvernare şi se simt subjugaţi în propria taţă, cu toate că dânsul nu prea respectă reguli atunci când jurnaliştii îi spun întrebări incomode, luându-le microfonul şi îi bruscându-i.

Amintim că în timp ce politicienii de la Chişinău s-au bucurat de fanfară şi paradă militară de pe podiumul amenajat pentru ei de Ziua Independenţei, cetăţenii au fost îngrădiţi şi opriţi de miile de poliţişti mobilizaţi pentru eveniment, iar împotriva protestatarilor adunaţi în PMAN, s-au folosit chiar şi gaze lacrimogene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe