Proteste, gaze lacrimogene şi fanfară de Ziua Independenţei la Chişinău

Pe când politicienii s-au bucurat de fanfară şi paradă militară de pe podiumul amenajat pentru ei de Ziua Independenţei, cetăţenii au fost îngrădiţi de miile de poliţişti mobilizaţi pentru eveniment, iar împotriva protestatarilor adunaţi în PMAN, s-au folosit chiar şi gaze lacrimogene.
Parada Independenţei la Chişinău, 27 august 2016
Parada Independenţei la Chişinău, 27 august 2016 (Epoch Times România)

Ziua Independenţei la Chişinău a fost sărbătorită în acest an într-un mod diferit. La 27 august 2016, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) au fost prezenţi demnitarii şi politicienii care sărbătoreau, precum şi cetăţenii sărăciţi care îşi cereau „Libertatea”.

„În această Piaţă cu 25 de ani în urmă s-au adunat mulţi oameni, cetăţeni ai Republicii Moldova dornici de libertate şi independenţă şi au strigat în glas „Vrem libertate” şi am realizat acest lucru”, a declarat preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, în timp ce la câţiva metri de el o mulţime de cetăţeni scandau în semn de protest „Libertate”, „Jos Plahotniuc” şi „Unde-i miliardul”.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a ţinut să felicite poporul cu ocazia Zilei Independenţei. În opinia acestuia „nu contează cât de mică e ţara, contează spiritul şi oamenii, iar noi avem oameni frumoşi, cu devotament care zi de zi pun braţul, umărul la construcţia statului şi la consolidarea a tot ceea ce înseamnă RM”.

Pe de altă parte, Candu, s-a arătat nemulţumit de protestatarii care au înconjurat Piaţa Marii Adunări Naţionale cerând libertate şi recuperarea miliardului furat din bănci. „Nu înţeleg cum poţi să protestezi atunci când se intonează imnul de stat, când se dau onoruri şi sunt simboluri atât de importante ale unei statalităţi şi să blamezi în felul ăsta tot ce este mai sfânt. Aceşti oameni probabil nu au valori”, a adăugat Candu, care nici măcar n-a îndrăznit să se apropie de cetăţenii care se aflau după un cordon format din câteva rânduri de poliţişti.

Menţionăm că la 27 august au avut loc două manifestaţii de protest. La una din manifestaţii au participat cei care timp de câteva zile au postat pe Facebook filmuleţe în care declarau „Eu nu mă tem” dându-şi toţi întâlnire în Piaţa Marii Adunări Naţionale sâmbătă dimineaţa, iar la cealaltă manifestaţie au protestat simpatizanţi ai Partidului Nostru, în frunte cu Renato Usatîi, opriţi de poliţişti în Scuarul Europei.

Între moldovenii prezenţi în Piaţă, părerile erau împărţite. Unii au venit să sărbătorească. „Azi este sărbătoare şi noi trebuie să ne veselim. Nu ne trebuie nouă strigăte. Avem o ţară foarte înaintată, oamenii la noi cunosc câte 5-6 limbi şi sunt foarte primiţi în ţările europene. Eu aş dori ca toţi să se veselească şi să se bucure de ziua de azi”, a opinat un cetăţean venit în Piaţă.

Pe de altă parte, un bătrân venit la Chişinău de departe, a mărturisit că „aceasta este bătaie de joc. Independenţa noastră este la Plahotniuc în buzunar, el a distrus ţara asta. Eu am venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi văd şi pe stânga şi pe dreapta numai poliţişti, nici oameni nu sunt atâţia câţi poliţişti”. „Pentru cine cântă muzica asta aici?”, s-a întrebat retoric bătrânul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, la Parada Militară organizată cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova în Piaţa Marii Adunări Naţionale au defilat peste 2 000 de veterani, militari ai Armatei Naţionale şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

În premieră, la invitaţia Ministerului Apărării, la parada din acest an au participat şi contingente de militari din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ucraina, Lituania, şi Polonia.

„După defilarea trupelor, prin Piaţa Marii Adunări Naţionale au trecut 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale folosite de trupele de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, forţele de menţinere a păcii şi cele speciale. Acestea au fost urmate de 22 autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne şi automobile din dotarea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Ultima paradă militară a avut loc la Chişinău în 2011”, se arată în comunicat.

Notabil este faptul că în timpul protestelor s-a observat un număr mare de civili în spatele cordonului de poliţişti, care au refuzat să discute cu jurnaliştii şi îşi ascundeau faţa dacă observau că erau filmaţi. Mai mulţi dintre ei s-au întors şi au plecat după ce au fost rugaţi să se legitimeze. „Poliţia nu face provocări. Dacă este gard de delimitare, atunci el este pentru toţi”, a menţionat un poliţist, cu toate că zecile de poliţişti împingeau protestatarii care doreau să ajungă în PMAN, iar la un moment dat au folosit şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.