Omul lui Băsescu le prezintă moldovenilor avantajele unirii cu România

Care ar fi avantajele pentru cetăţenii Republicii Moldova, în cazul unirii cu România? La această întrebare a încercat să răspundă profesorul Ştefan Vlaston, de la PMP, care a realizat o analiză succintă pe această temă.
Andrei Pricopie
02.09.2016

Păstrând proporţiile, beneficiile cetăţenilor moldoveni, după unirea cu România, vor fi aproximativ aceleaşi cu cele primite de germanii din Republica Democrată Germană, după unificarea Germaniei, a scris vineri, pe contul său de Facebook, profesorul Ştefan Vlaston, de la PMP, care face apel la internauţi să-i "rostogolească" mesajul mai departe, în special în R. Moldova.

1. Salariile şi pensiile lor s-ar egaliza cu acelea din România. Astfel, de la o pensie medie de 66 euro pe lună, pensionarii moldoveni ar putea ajunge la 180-220 euro pe lună. Salariaţii de stat din Republica Moldova ar trece şi ei la nivelul salariilor din România, triple în raport cu ce primesc acum.

2. Sistemele de educaţie şi sănătate din România sunt mai performante, ele se vor extinde şi în teritoriul actualei Republici Moldova.

3. România fiind o ţară membră a UE, libera circulaţie, accesul la piaţa muncii, la pieţele comerciale, la instituţii de învăţământ şi cultură din UE, devine o realitate pentru toţi viitorii cetăţeni ai României reunite. Altfel, o integrare a Republicii Moldova în UE este respinsă în momentul de faţă.

4. Justiţia din România, parchetele şi DNA, se vor extinde automat şi pe teritoriul Republicii Moldova de azi, astfel încât corupţia şi furturile din bugetele publice vor fi diminuate, infractorii de toate genurile vor fi trimişi mai uşor în faţa completelor de judecată.

5. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea şi ei acces la fondurile europene, la avantajele pe care le are România ca membră a UE.

6. Securitatea teritoriului Republicii Moldova va fi asigurată de NATO.

7. Agricultorii moldoveni îşi vor putea valorifica produsele la preţurile existente în piaţa României şi a UE.

8. Fermierii moldoveni vor beneficia de subvenţiile la hectar, acordate de UE.

9. Asigurarea ordinii publice, serviciile de securitate şi informaţii, mult mai performante în România, se vor extinde şi în actualul teritoriu al Republicii Moldova.

10. În acest moment, România are de şapte ori mai mulţi locuitori decât Moldova şi un Produs Intern Brut de 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă un PIB pe cap de locuitor pentru moldoveni de patru ori mai mare, după unificare.

11. Sistemele energetice ale României vor asigura şi energia necesară cetăţenilor moldoveni, după interconectarea celor două sisteme energetice.

12. Este posibilă, cu ajutor european, construcţia unei autostrăzi Chişinău-Iaşi-Tg. Mureş, ceea ce ar însemna o legătură facilă cu restul Europei pentru cetăţenii moldoveni.

Iată, pentru comparaţie, evoluţia unor indicatori macroeconomici din România, înainte şi după intrarea în Uniunea Europeană.

Euro

Indicator 2005 / 2015

PIB 80 mld / 160 mld

Salariu mediu brut 220 / 583

Pensia medie 52 / 227

Subvenţia la hectar 56 / 157

Exporturile 22 mld / 55 mld

"Reunificarea nu este o favoare, ci redarea drepturilor legitime ale locuitorilor Republicii Moldova, pe care le-au pierdut în urma pactului Hitler-Stalin. Republica Moldova va înregistra un salt calitativ în toate domeniile, care, în alte condiţii, ar necesita o evoluţie de zeci de ani", a concluzionat Ştefan Vlaston.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor