GFR a virat avansul pentru CFR Marfă

Transporturi feroviare, vagoane de marfă
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)

Grup Feroviar Român a virat joi seara avansul de 20,2 milioane de euro (90,49 de milioane de lei) reprezentând 10% din preţul oferit pentru 51% din acţiunile CFR Marfă.

Suma a fost depusă într-un cont deschis special pentru această operaţiune la Banca Transilvania, cu doar o zi înainte de expirarea termenului-limită. La Ministerul Transporturilor nu a ajuns însă deocamdată extrasul de cont care să dovedească existenţa banilor, spun surse ministeriale.

Banii provin de la un consorţiu format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP, dar şi din surse proprii ale companiei, potrivit presei centrale.

Alimentarea contului era o condiţie prealabilă pentru finalizarea privatizării, iar termenul pentru transferul celor 20,2 milioane de euro expira vineri, 4 octombrie.

Hotărârea nr.526/2013, pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normative, adică pe 14 octombrie.

Omul de afaceri Gruia Stoica a declarat însă pe 2 septembrie, în ziua semnării contractului, că va plăti contravaloarea acţiunilor CFR Marfă imediat ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie şi a subliniat că are termen cinci luni, potrivit legii, ca să vireze suma în conturile statului.

GFR a depus, pe 2 octombrie, la Consiliul Concurenţei, completări la notificarea depusă pe 24 septembrie, în care solicită instituţiei aprobarea preluării CFR Marfă.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a anunţat că termenul pentru luarea unei decizii este de 5-6 luni şi că aceasta poate fi luată fie de instituţia pe care o conduce, fie de reprezentanţii unei direcţii de specialitate la nivelul Comisiei Europene. Pe de altă parte, va dura circa o lună, de la notificarea tranzacţiei, doar pentru a se stabili ce autoritate va emite decizia.

El a mai explicat, pe 28 septembrie, în cadrul unui seminar organizat la Sinaia, că cele trei răspunsuri posibile din partea Consiliului ar putea fi “da”, “nu” sau “da, condiţionat”.

“Nimic nu este exclus. Vorbim de cote de piaţă mari”, a spus Chiriţoiu.

Despre condiţiile care ar putea fi impuse în cazul unui aviz favorabil, Bogdan Chiriţoiu a spus că acestea pot fi angajamente structurale, cum ar fi renunţarea la acele facilităţi care ar putea fi importante pentru companiile concurente: instalaţiile de încărcare-descărcare, depourile. Sau le putem cere să nu acţioneze în anumite zone”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În schimb, întrebat ce se va întampla dacă răspunsul Consiliului va fi negativ, Chiriţoiu a admis că, în acel caz, toată procedura de privatizare va fi blocată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie