Mănescu: Dacă privatizarea CFR Marfă nu se finalizează la mijlocul lunii octombrie, procesul se reia

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor
Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

Procedura de privatizare a CFR Marfă este “în termen”, dar va fi reluată dacă nu se va finaliza în graficul stabilit, respectiv până la jumătatea lunii octombrie, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu

“Cel care cumpără este încă în termen pentru a depune garanţia şi pentru a face toate diligenţele necesare. Atât timp cât este în termen şi nu avem motive să ne îndoim de buna credinţă, suntem în regulă cu procedura de privatizare şi sigur că noi ne dorim ca privatizarea aceasta să se finalizeze cu succes”, a afirmat ministrul.

Ramona Mănescu a adăugat că dacă nu se finalizează privatizarea se va relua procedura.

“Este foarte simplu. Acesta este singurul plan B care este la dispoziţia noastră din punct de vedere legal”, a spus ministrul.

Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câştigător în luna iunie în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane de euro pentru 51% din acţiuni.

GFR a depus marţi, 24 septembrie, la Consiliul Concurenţei, notificarea privind privatizarea CFR Marfă. Instituţia va organiza o dezbatere publică pe tema privatizării operatorului naţional de transport marfă.

“O să facem o dezbatere publică, după ce analizăm şi se conturează un punct de vedere. Ca să întrebăm piaţa, şi pe concurenţii lor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Agenţiei de presă r/News, pe 5 septembrie.

După primirea notificării GFR, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au nevoie de câteva săptămâni ca să se lămurească dacă ei preiau cazul sau îl trimit Comisiei Europene.

Luni, 2 septembrie, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc procedura de semnare a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” S.A., către Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A. Documentele au fost semnate de Sorin Chinde, director general al GFR şi de Cristian Ghibu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi preşedinte al comisiei de privatizare pentru CFR Marfă.

Omul de afaceri Gruia Stoica, care deţine GFR, a declarat, imediat după semnarea contractului, că va plăti cele 904,98 milioane lei pentru acţiunile CFR Marfă imediat ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie şi subliniază că are termen cinci luni, potrivit legii, ca să vireze suma în conturile statului.

Procesul de pregătire a privatizării „CFR Marfă” a demarat în 2008, odată cu includerea companiei în programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Prin Hotărârea de Guvern nr.46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a C.F.R. Marfă S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobată strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni. Hotărârea nr.526/2013, pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ. Preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni este de 904,98 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie