Gruia Stoica, Consiliul Concurenţei şi paralizata privatizare a CFR

Grup Feroviar Român (GFR) a depus, pe ultima sută de metri, notificarea la Consiliul Concurenţei pentru a solicita aprobarea achiziţiei CFR Marfă, a informat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Omul de afaceri Gruia Stoica. (Epoch Times România)
Epoch Times România
02.10.2013

Grup Feroviar Român (GFR) a depus, pe ultima sută de metri, notificarea la Consiliul Concurenţei pentru a solicita aprobarea achiziţiei CFR Marfă, a informat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu care a declarat pentru Agerpres că "GFR a depus legal notificarea. A transmis şi o serie de completări, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus săptămâna trecută — n.r.). Mai are o serie de precizări de transmis, în special referitoare la definirea pieţelor'.

Practic, documentaţia necesară din partea GFR a fost depusă la Consiliul Concurenţei de săptămâna trecută, însă documentaţia nu era completă... GFR a omis să depună anexele la contractul de privatizare. Acum însă, dosarul este aproape complet.

Consiliul Concurenţei are termen cinci luni de la primirea documentaţiei complete pentru a aviza (sau nu) preluarea CFR Marfă de către GFR şi... nu exclude nici o variantă de răspuns.

La sfârşitul săptămânii trecute, Bogdan Chiriţoiu a declarat că nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Consiliului Concurenţei. "Cotele de piaţă sunt mari şi ne uităm la asta. Putem spune "da", "nu" sau "da, condiţionat". Condiţiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunţarea la anumite părţi din aceste companii. Ne putem uita şi la partea de contracte. Este mai puţin probabil să punem condiţii pe partea de preţ, dar ne vom uita şi la asta. Nimic nu este exclus", a declarat Chiriţoiu. Mai există şi posibilitatea ca decizia să fie pasată la Comisia Europeană, declara nu demult Chiriţoiu, aşadar, cu adevărat nimic nu este exclus.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenţei va fi negativ, Chiriţoiu a răspuns că, în acel caz, "toată tranzacţia va fi blocată."

Şi de aici lucrurile reîncep a se complica

Cât timp Gruia Stoica strângea hârtiile pentru Consiliul Concurenţei, şeful statului declara:

"Pe 4 octombrie, GFR-ul (Grup Feroviar Român — n.r.), cel care a fost declarat câştigător al licitaţiei [pentru CFR Marfă], trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanţie, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferenţa de încă 180 de milioane. Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu-i va avea. Şi atunci se caută tot soiul de tertipuri cum a fost şi acela cu întârzierea semnării contractului, că s-a plimbat hotărârea de guvern", a susţinut Traian Băsescu duminică într-o emisiune la Pro Tv.

Conform contractului, Stoica trebuie să plătească pentru acţiunile CFR Marfă Grup Feroviar Român (GFR) 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Însă Gruia Stoica declara în septembrie a nu va vira banii până ce tranzacţia nu este aprobată de Consiliul Concurenţei. Omul de afaceri a afirmat că are banii pentru preluarea CFR (indiferent de spusele lui Băsescu), dar "nu e prost să ţină blocaţi milioane de euro" vreme de cinci luni, până dă Consiliul Concurenţei un aviz.

De "tertipuri" ar mai avea nevoie Gruia Stoica să tegiverseze termenele de plată stabilite în contract şi în Hotărârea de Guvern care reglementează privatizarea CFR, când şeful consiliului Concurenţei declara că instituţia pe care o conduce poate dă "orice răspuns?" Cine în locul lui Stoica ar vira banii când şeful Consiliului Concurenţei îi spune că practic ... orice se poate întâmpla? Şi ce câştig de cauză ar putea avea în orice instanţă europeană statul român dacă ar decide, aşa, pur si simplu, sa îl dea în judecată pe Stoica pe motiv că a ţinut în şah guvernul cu o privatizare strategică, atâtea luni? Şi pentru faptul că, pentru a veni în sprijinul lui Gruia Stoica, premierul VV Ponta a anulat datoriile fiscale istorice ale CFR-ului, asta în timp ce licitaţia era în curs, aşa, ca să facă CFR-ul mai atractiv pentru cumpărători?

Premierul Victor Ponta declara în august că dacă GFR nu va plăti banii pentru transportatorul feroviar de stat va fi numit un manager privat, iar licitaţia va fi reluată. Potrivit premierului, în cazul reluării licitaţiei, termenele vor fi mult mai extinse şi mai rezonabile decât la prima licitaţie, derulată în condiţiile şi termenele negociate cu Fondul Monetar Internaţional.

Între timp, conform fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, CFR Marfă a intrat pe profit şi se pare că statul n-ar mai fi atât de interesat de privatizarea celei mai mari companii de marfă din ţară, câtă vreme acesta nu mai provoacă uriaşe găuri negre la buget care să suscite criticile FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor