Ramona Mănescu: vom discuta în Guvern o eventuală prelungire privind CFR Marfă

Procedura de privatizare a companiei CFR Marfă este deocamdată "în termen", dar procedura se va relua dacă nu se finalizează până la 15 octombrie, a afirmat marţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
Garnitură de tren transport marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.09.2013

Procedura de privatizare a companiei CFR Marfă este deocamdată "în termen", dar procedura se va relua dacă nu se finalizează până la 15 octombrie, a afirmat marţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

„Termenele prevăzute în HG şi în contract sunt foarte clare. Noi ne dorim ca domnul Gruia Stoica şi GFR să-şi poată onora obligaţiile în aceste termene. Dacă va exista o nouă hotărâre de Guvern de prelungire a termenelor, asta rămâne să discutăm în Guvern, să cerem punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, al consultanţilor, şi să vedem dacă într-adevăr în contractul pe care îl avem, în hotărârea de guvern care a fost dată (...) putem într-adevăr să prelungim termenul”, a declarat Mănescu, citată de Mediafax.

Declaraţia ministrului a apărut după ce Ramona Mănescu afirmase marţi că procedura de privatizare a CFR Marfă este "în termen", dar va fi reluată dacă nu se va finaliza în graficul stabilit, respectiv până la jumatatea lunii octombrie.

Recent, ea a afirmat că a solicitat deja Consiliului Concurenţei şi consultanţilor un punct de vedere pe această temă, subliniind că toate măsurile luate în afara hotărârii de guvern existente trebuie să fie legale, justificate şi oportune.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a afirmat anterior că CFR Marfă a trecut pe profit din luna iulie şi că este posibil să nu se mai reia procesul de privatizare, în cazul în care Gruia Stoica nu vine cu banii.

"Dacă banii pentru CFR Marfă nu vor veni, se va lua o decizie politică, dacă va rămâne în ograda statului sau va fi privatizat. Eu cred că o privatizare minoritară este binevenită, important este ca societatea să rămână profitabilă. Să nu uităm că de la CFR Marfă s-au tăiat datorii de aproape 2 mld. lei, bani care ar fi putut să ajungă la buget", a precizat Relu Fenechiu pentru Realitatea.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind această tranzacţie.

Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, trebuie să deschidă în 2 octombrie, un cont escrow, iar vineri, 4 octombrie, trebuie să depună în acest cont 20 de milioane de euro, echivalentul a 10% din valoarea tranzacţiei. În data de 15 octombrie trebuie să depună restul de bani, respectiv 170 de milioane de euro, alţi 10 milioane de euro fiind garanţiile depuse iniţial.

Premierul Victor Ponta a declarat în august ca dacă GFR nu va plăti banii pentru transportatorul feroviar de stat va fi numit un manager privat, iar licitaţia va fi reluată. Potrivit premierului, în cazul reluării licitaţiei, termenele vor fi mult mai extinse şi mai rezonabile decât la prima licitaţie, derulată în condiţiile şi termenele negociate cu Fondul Monetar Internaţional.

CFR Marfă este cea mai mare companie de marfă din România, iar GFR este principalul competitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor