Concurenţa vrea să facă dezbatere publică despre privatizarea CFR Marfă; GFR nu a trimis încă notificarea

Transporturi feroviare, vagoane de marfă
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
06.09.2013

Consiliul Concurenţei va organiza o dezbatere publică pe tema privatizării CFR Marfă, însă numai după ce Grup Feroviar Român va depune notificarea privind această tranzacţie la Concurenţă, a declarat, într-un interviu pentru Agenţia de presă r/News, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

“O să facem o dezbatere publică, după ce analizăm şi se conturează un punct de vedere. Ca să întrebăm piaţa, şi pe concurenţii lor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a precizat că GFR, cumpărătorul CFR Marfă, nu a depus încă la autoritatea de concurenţă notificarea privind această tranzacţie. De altfel, cele două părţi nu au mai purtat recent discuţii pe marginea acestui subiect, explică Bogdan Chiriţoiu. Acesta precizează că au existat nişte “tatonări” prin primăvară cu cei de la GFR. Atunci a avut loc ultima discuţie dintre oficialii GFR şi cei de la autoritatea de concurenţă.

“CFR Marfă ne-a dat date, companiile nu prea ne-au dat mare lucru, pe motiv că sunt foarte ocupaţi oamenii lor să pregătească documentaţia pentru licitaţie. Deci noi nu am avansat foarte mult în strângerea datelor. Am discutat cu Comisia, i-am rugat să fie pregătiţi, dar nu am avut mare lucru să le dăm. Neavând documente de la companiile achizitoare, nu am avut ce să le dăm”, a afirmat Chiriţoiu.

În prezent nu se cunoaşte care este instituţia care va decide dacă se realizează sau nu o concentrare economică după ce GFR preia CFR Marfă.

„După ce o să vedem dosarul pe care îl pregăteşte cumpărătorul, o să discutăm cu Comisia Europeană şi o să vedem (a cui este competenţa de a decide dacă se realizează o concentrare economică în norme legale, n.r.). Ca cifră de afaceri operaţiunea nu este mare cât să justifice aprobare de la Bruxelles. În acelaşi timp, dacă CE consideră că este afectat substanţial comerţul între statele membre, poate să preia cazul. Mai ales că Grup Feroviar Român s-a extins în ultima vreme, vrea să participe şi la alte licitaţii. Va trebui să vedem care este impactul acestor operaţiuni. Una, cea din Croaţia, pare să se fi finalizat, iar alte două potenţiale, Grecia şi Bulgaria, trebuie să vedem dacă schimbă în vreun fel datele. Dar aşteptarea nostra este că, din punct de vedere al cifrei de afaceri, e de nivel naţional, deci decizia e la noi”, spune şeful de la Concurenţă.

După ce primesc notificarea, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au nevoie de câteva săptămâni ca să se lămurească dacă ei preiau cazul sau nu.

“Ne lipsesc date de la Grup Feroviar Român, ca să ştim pe ce pieţe acţionează şi care sunt planurile lor. Dacă ei au cote foarte mari de piaţă, companiile pot veni să propună ele nişte remedii şi să spună: ‘Consiliul Concurenţei, e adevărat că noi o să avem o poziţie foarte puternică pe segmentul X, dar, uite, noi ne gândim să compensăm, să remediem această situaţie prin a, b, c…’ Trebuie să gândească ei şi să spună unde ar putea fi probleme”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă.

În ceea ce priveşte conţinutul dosarului pe care GFR trebuie să îl trimită la Consiliul Concurenţei, acesta trebuie să conţină detalii precum o descriere a business-ului lor, modul în care ei văd pieţele, să spună cine concurează cu cine, dar şi care le sunt planurile de viitor, explică şeful Consiliului Concurenţei.

Luni, 2 septembrie, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc procedura de semnare a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” S.A., către Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A. Documentele au fost semnate de Sorin Chinde, director general al GFR şi de Cristian Ghibu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi preşedinte al comisiei de privatizare pentru CFR Marfă.

Omul de afaceri Gruia Stoica, care deţine GFR, a declarat, imediat după semnarea contractului, că va plăti cele 904,98 milioane lei pentru acţiunile CFR Marfă imediat ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie şi subliniază că are termen cinci luni, potrivit legii, ca să vireze suma în conturile statului.

Procesul de pregătire a privatizării „CFR Marfă” a demarat în 2008, odată cu includerea companiei în programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Prin Hotărârea de Guvern nr.46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a C.F.R. Marfă S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobată strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni. Hotărârea nr.526/2013, pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ. Preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni este de 904,98 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor