Gruia Stoica: Plătim banii pentru CFR Marfă după avizul Concurenţei; avem termen cinci luni

Gruia Stoica, şeful Grupului Feroviar Român (GFR)
Gruia Stoica, şeful Grupului Feroviar Român (GFR) (Epoch Times România)

Omul de afaceri Gruia Stoica spune că va plăti cele 904,98 milioane lei pentru acţiunile CFR Marfă imediat ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie şi subliniază că are termen cinci luni, potrivit legii, ca să vireze suma în conturile statului.

”Astăzi a fost o fază premergătoare. Finalizarea se va face după ce primim avizul Consiliului Concurenţei, motiv pentru care atunci vom face o conferinţă”, a afirmat Gruia Stoica imediat după semnarea contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă.

Acesta a adăugat că termenul până la primirea avizului este de cinci luni. “Poate să dureze, există o lege acolo, se pare că maxim cinci luni de zile”, a menţionat Stoica. Omul de afaceri a precizat că are termen zece zile pentru a trimite notificarea către autoritatea de concurenţă. Întrebat când anume o va trimite, Stoica a replicat că ”în zilele următoare, imediat”.

În ceea ce priveşte momentul în care va plăti banii pentru acţiunile CFR Marfă, Gruia Stoica a spus că ”imediat după aprobarea Consiliului Concurenţei”, punctând că ”are banii necesari”.

Legat de faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus că Stoica ar căuta banii necesari în Rusia, omul de afaceri a întrebat retoric: ”Au altă culoare banii din Rusia? Nu neapărat că eu confirm, dar eu vă întreb pe dumneavoastră: au altă culoare banii din Rusia, sau din China sau de oriunde ar fi? Problema este ca eu trebuie să plătesc”, a încheiat Stoica.

Omul de afaceri Gruia Stoica trebuie să plătească statului 10% din preţul pentru 51% din acţiunile CFR Marfă în termen de două zile de la data semnării cu Ministerul Transporturilor a unui contract escrow. Documentul va fi încheiat în cel mult 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni CFR Marfă.

Pe de altă parte, potrivit unor surse ministeriale, contractul pentru privatizarea CFR Marfă a suferit mai multe modificări în cursul zilei de luni faţă de forma aprobată prin Hotărâre de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2013.

Avocaţii GFR şi comisia de privatizare au negociat luni mai multe modificări ale contractului de vânzare-cumpărare a 51% din acţiunile CFR Marfă, cerute de Ministerul Transporturilor, acestea nemodificând esenţial HG-ul aprobat de Guvern, au confirmat şi surse din cadrul GFR.

Omul de afaceri Gruia Stoica a afirmat însă, luni, la Ministerul Transporturilor că nu a fost făcută nicio modificare în contract faţă de înţelegerea iniţială.

Luni, la ora 16.30, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc procedura de semnare a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” S.A., către Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A. Documentele au fost semnate de Sorin Chinde, director general al GFR şi de Cristian Ghibu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi preşedinte al comisiei de privatizare pentru CFR Marfă. Omul de afaceri Gruia Stoica nu a semnat contractul, iar ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu a fost prezentă în sala în care s-a desfăşurat ceremonia la care nu au fost invitaţi şi reprezentanţii presei.

Procesul de pregătire a privatizării „CFR Marfă” a demarat în 2008, odată cu includerea companiei în programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Prin Hotărârea de Guvern nr.46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a C.F.R. Marfă S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobată strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni. Hotărârea nr.526/2013, pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ. Preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni este de 904,98 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie