Germania şi Rusia fac apel la calm în contextul amplificării tensiunilor din Crimeea şi Ucraina

Diplomaţi de rang înalt din Germania şi Rusia au discutat despre conflictul din estul Ucrainei ca urmare a amplificării tensiunilor privind peninsula Crimeea. Ambele state au făcut apel la calm, în mijlocul temerilor că regiunea ar putea fi destabilizată şi mai mult.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.08.2016

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi-a manifestat luni temerile cu privire la amplificarea tensiunilor din Crimeea, după acuzaţiile Rusiei, potrivit cărora trupele Kievului ar fi încercat recent să pătrundă în peninsula ucraineană anexată ilegal de ruşi.

“În zilele recente a avut loc o amplificare a tensiunilor în jurul Crimeei şi acest lucru ne-a îngrijorat”, a precizat Steinmeier la o conferinţă de presă cu omologul său rus Serghei Lavrov în cel de-al patrulea oraş ca mărime al Rusiei, Ekaterinburg.

“Principalul lucru este ca situaţia să nu scape de sub control. Cerem tuturor să detensioneze situaţia”, a susţinut el.

“Dovezi privind incursiuni”

Lavrov a reiterat comentariile lui Steinmeier, făcând, de asemenea, apel la “cumpătare”.

“Pentru moment, cel mai important este să nu luăm măsuri extreme, ci să încercăm să stabilizăm situaţia prin cumpătare şi concentrare”, a declarat oficialul rus, adăugând că, totuşi, Moscova va lua măsuri cuprinzătoare pentru a se asigura că toate tentativele de incursiuni în teritoriu vor fi oprite.

Lavrov a mai susţinut că Moscova ar putea prezenta dovezi suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţiile – negate cu tărie de Kiev – şi anume că forţele ruseşti au oprit săptămâna trecută “atacuri teroriste” în Crimeea ce urmau să fie puse în aplicare de serviciul ucrainean de spionaj militar. Kremlinul a mai declarat că în timpul incidentelor au murit un ofiţer şi un soldat.

“Provocare ucraineană”

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că foloseşte tactici “teroriste” pentru a încerca să provoace un nou conflict în regiune, pe care Moscova a anexat-o de la ucraineni în 2014.

Acuzaţiile lui Putin au amplificat tensiunile deja ridicate dintre Rusia şi Ucraina, situaţie care este cauzată nu numai de anexarea Crimeei dar şi de faptul că guvernul din Kiev consideră că Moscova oferă un sprjin activ separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Luptele dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatişti au început în aprilie 2014 şi s-au soldat cu moartea a peste 9.500 de soldaţi şi civili.

Atât Steinmeier cât şi Lavrov au susţinut că acordurile de pace de la Minsk, intermediate de unele state europene, ar trebui să rămână în centrul atenţiei procesului de pace din regiunea tulburată, deşi Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de nerespectarea obligaţiilor prevăzute în acordurile respective.

Lavrov a susţinut că Rusia este dedicată planului de pace de la Minsk, asupra căruia au căzut de acord liderii din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania în capitala belarusă în februarie 2015.

Steinmeier a afirmat că el şi Lavrov au discutat despre posibilitatea relansării discuţiilor pentru pace cu unii dintre participanţi, în ciuda faptului că Putin ar fi respins săptămâna trecută ideea unei noi runde de discuţii pe marginea summitului G20 din China de luna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor