Apelurile pentru demisia premierului rus Medvedev se intensifică

Premierul rus Dmitri Medvedev a declanşat un val de nemulţumiri la nivel naţional când a declarat profesorilor să îşi ia o altă slujbă dacă vor să câştige mai mulţi bani. Acum, sute de mii de persoane au cerut demisia premierului într-o petiţie online.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (Captură Foto)

“Cabinetul ar trebui să fie condus de cineva competent şi educat, de cineva căruia îi pasă de ţară. În acest moment, este exact invers”, sunt primele rânduri dintr-o petiţie online care cere demisia premierului Dmitri Medvedev. Petiţia, publicată pe website-ul change.org, are în prezent peste 250.000 de semnături, strânse într-o săptămână.

Sursa acestui val de furie publică a fost un comentariu făcut de premier în legătură cu salariile profesorilor la un forum pentru educaţie desfăşurat în 2 august. Un tânăr conferenţiar la universitatea din Dagestan l-a întrebat pe Medvedev de ce profesorii din Rusia câştigă un salariu cuprins între 10.000 şi 15.000 de ruble (140-210 euro) pe lună, când poliţiştii sunt plătiţi cu 50.000 de ruble sau mai mult.

Medvedev, care a lucrat în trecut ca şi conferenţiar, a răspuns că predatul este o “chemare” şi că profesorii “moderni şi energici” ar putea găsi diverse modalităţi de a-şi suplimenta salariile. “Dacă doriţi să câştigaţi bani există o mulţime de locuri minunate pentru a câştiga mai rapid sau mai uşor. De exemplu, în afaceri. Dar nu v-aţi implicat în afaceri”, i-a răspuns premierul tânărului conferenţiar.

Gafă după gafă

Într-o ţară îngenuncheată de sancţiuni occidentale şi scăderea preţurilor petrolului la nivel global, salariile reprezintă un subiect sensibil. Criticii lui Medvedev l-au numit pe acesta dur şi cinic, ca urmare a comentariilor sale. Petiţia care cere demisia acestuia a strâns suficiente semnături în doar două zile pentru a forţa o reacţie din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov – chiar dacă acesta a declarat doar că petiţia “nu merită un răspuns”.

Nu este pentru prima dată când Medvedev s-a scăldat în ape fierbinţi din cauza unei gafe politice. El este renumit pentru faptul că a adormit la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014. Iar în luna mai a acestui an, răspunsul său la temerile financiare ale pensionarilor din Crimeea a devenit viral. “Nu există bani. Rezistaţi. Toate cele bune şi multă sănătate”, a declarat el. Înregistrarea video cu răspunsul său a fost vizualizată de peste 4 milioane de ori.

După comentariile premierului în Crimeea, preşedintele rus Vladimir Putin l-a apărat pe Medvedev, susţinând că, de fapt, cuvintele sale au fost scoase din context. De această dată, preşedintele nu a mai comentat. Iar acţiunile lui Medvedev au ridicat întrebări din ce în ce mai serioase cu privire la viitorul său politic.

“Campanie de defăimare” împotriva preşedintelui

Au existat zvonuri că Medvedev ar putea fi înlăturat din funcţie după cea mai recentă gafă a sa de săptămâna trecută. La o zi după forumul pentru educaţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susţinut că aceste zvonuri “sunt doar presupuneri care nu merită nicio atenţie”.

Dar o săptămână mai târziu, comentariile lui Medvedev încă produc valuri. Conform postului de televiziune rusesc RBC, surse anonime din Kremlin au declarat că ceva nu este în regulă cu reacţia publică faţă de aceste comentarii. Doi membri ai administraţiei prezidenţiale aparent au declarat pentru RBC că povestea “pare să fi fost plănuită”, adăugând că, în calitate de fost conferenţiar, Medvedev a fost deschis cu publicul la forumul pentru educaţie şi că acum “are de suferit pentru acea deschidere”.

Cei doi oficiali susţin că premierul rus ar putea fi victima unei înscenări din partea vreunui opozant politic de-al său, care încearcă să ocupe funcţia acestuia – sau o înscenare pusă la cale cu scopul de a afecta partidul lui Putin, Rusia Unită.

Dar, indiferent cine este învinuit pentru comentariile nepopulare ale lui Medvedev – chiar dacă el însuşi este vinovatul – scandalul continuu cu siguranţă nu are efecte pozitive asupra premierului înaintea alegerilor din septembrie din Duma de Stat a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe