Rusia susţine că a oprit o incursiune armată ucraineană în Crimeea

Serviciul Federal rus pentru Securitate susţine că a împiedicat forţele ucrainene să desfăşoare atacuri în peninsula Crimeea. Kievul a negat acuzaţiile.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.08.2016

Serviciul Federal rus pentru Securitate (FSB), succesorul KGB-ului, a declarat că forţele speciale ucrainene au încercat să pătrundă în peninsula Crimeea cu două grupuri de “sabotori” în weekendul trecut, adăugând că incursiunile au fost oprite.

Agenţia rusă a declarat că un soldat rus şi un angajat FSB au fost ucişi în ciocnirile din noaptea de 6 spre 7 august.

Presupusele tentative de incursiune în Crimeea, pe care FSB le descrie ca acte de terorism, aparent ar fi vizat infrastructura critică, conform agenţiei ruseşti.

“Obiectivul acestei activităţi subversive şi ale acestor acte teroriste a fost destabilizarea situaţiei socio-politice din regiune înaintea pregătirilor şi desfăşurării alegerilor”, conform unei declaraţii publicate de FSB. Rusia se pregăteşte pentru alegeri naţionale în 18 septembrie şi preşedintele Vladimir Putin a avertizat că “inamicii externi” vor încerca să submineze alegerile.

În plus, FSB a susţinut că 20 de dispozitive explozive improvizate, muniţii şi alte arme au fost aparent descoperite, descriindu-le ca arme folosite în general de forţele speciale ucrainene. Acuzaţii ruseşti au loc după o recentă amplificare a luptelor în estul Ucrainei, în condiţiile în care în iulie a fost raportată ca fiind cea mai violentă lună a acestui an.

Kievul neagă

Un purtător de cuvânt al serviciului de securitate ucrainean a negat acuzaţiile Rusiei, declarând agenţiei de ştiri Reuters că este vorba de “informaţii false”.

“Ucraina nu îşi va recupera teritoriul cu forţa”, a declarat Iuri Tandit, de la Serviciul ucrainean de Securitate, pentru agenţia de ştiri Interfax.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), însărcinată cu monitorizarea graniţei dintre Ucraina continentală şi peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia, nu a anunţat niciun incident. Dar a declarat că traficul rutier a fost oprit în această săptămână şi grănicerii păreau să fie în stare de alertă ridicată.

Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov a susţinut că toate încercările de destabilizare a Crimeei vor fi prevenite “în cea mai dură manieră posibilă”.

Ani de conflict

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014 – la scurt timp după ce în Ucraina a fost schimbată conducerea pro-rusă în acel an. Ulterior, Moscova a aranjat un referendum pentru rezidenţii crimeeni, în cadrul căruia aceştia au votat în favoarea alipirii de Rusia. Kievul şi aliaţii săi nu au recunoscut rezultatele referendumului.

În plus, Ucraina, alături de ONU şi multe alte state, priveşte anexarea ca o încălcare a legii internaţionale. Dar de la anexare, Crimeea a rămas în mare parte paşnică. Însă mişcarea a atras asupra Rusiei un val de sancţiuni din partea SUA şi a Uniunii Europene.

În acelaşi timp, conflictul separatist izbucnit în aprilie 2014 în estul industrial al Ucrainei s-a soldat cu aproximativ 9.500 de victime, conform unor noi rapoarte. Iar Kievul şi Occidentul acuză Moscova pentru alimentarea ambiţiilor separatiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor