Rusia desfăşoară un exerciţiu militar în Marea Neagră

Forţele maritime ruseşti au anunţat un exerciţiu militar de trei zile în Marea Neagră, pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Moscova şi Kiev din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.08.2016

Ministrul rus al Apărării a declarat vineri că Marina va începe să desfăşoare un exerciţiu militar în zonă pentru a experimenta respingerea de atacuri subacvatice din partea sabotorilor.

Flota rusă din Marea Neagră, care este staţionată în peninsula Crimeea, participă la exerciţiul militar. Peste 10 nave de luptă, elicoptere MI-8 şi Ka-27PS sunt prezente la exerciţiu.

“În timpul exerciţiului vom experimenta aspecte operaţionale şi pentru suport tehnic. Acestea includ operaţiuni pentru contracararea sabotajului subacvatic, exerciţii de navigaţie şi hidrografice, misiuni de căutare şi salvare”, a declarat amiralul Viktor Cirkov, comandantul Marinei ruse.

Serviciul Federal de Securitate rus a declarat miercuri că ar fi oprit în weekendul trecut o incursiune din partea armatei ucrainene în peninsula Crimeea, adăugând că doi ruşi au fost ucişi în incident.

Serviciul ucrainean de securitate a respins însă acuzaţiile Rusiei cu privire la incursiune, susţinând că afirmaţiile s-au bazat pe informaţii false.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat măsuri pentru intensificarea securităţii în peninsula Crimeea.

Kremlinul a susţinut joi într-o declaraţie că Putin s-a întâlnit cu şefii din domeniul securităţii pentru a evalua “măsurile suplimentare pentru siguranţa cetăţenilor şi asigurarea infrastructurii esenţiale în Crimeea”.

Putin a acuzat Ucraina că încearcă să lanseze incursiuni militare în regiune, acuzaţii nerecunoscute de Kiev. Preşedintele rus a promis că va lua măsuri împotriva Ucrainei.

În plus, Putin a învinuit Ucraina pentru “practicarea terorismului” şi a precizat că “acestea sunt ştiri foarte alarmante. De fapt, serviciile noastre de securitate au împiedicat o incursiune în teritoriu din partea unui grup de sabotaj - recunoaştere, ce aparţine Ministerului ucrainean al Apărării”.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat, la rândul său, că toate unităţile militare din apropierea Crimeei şi din regiunea estică Donbas să intre în stare de alertă de luptă.

Oleh Slobodian, purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de grăniceri, a declarat în Kiev că Rusia şi-a comasat în aceste zile un număr suplimentar de soldaţi cu echipament modern la graniţa Ucrainei cu regiunea Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în martie 2014.

Consiliul de Securitate al ONU a avut o întâlnire cu uşile închise, la cererea Ucrainei, pentru a discuta despre amplificarea tensiunilor.

Noua situaţie a declanşat temeri cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor