Armata ucraineană în stare de alertă de luptă la graniţa cu Crimeea

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat armatei să intre în stare de alertă de luptă de-a lungul graniţei cu peninsula Crimeea şi a liniei de contact cu Rusia în estul ţării. Mişcarea are loc după acuzaţiile Moscovei privind presupuse incursiuni militare ucrainene în Crimeea.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.08.2016

Preşdintele Ucrainei a declarat joi că s-a întâlnit cu conducerea de vârf a armatei ucrainene, precum şi cu oficiali ai Ministerului de Externe, pentru a discuta despre ultimele tensiuni dintre ţara sa şi vecina Rusia.

“Am ordonat impunerea unui nivel ridicat de alertă la frontiera cu Crimeea şi linia de contact din estul Ucrainei”, a scris el pe Twitter.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Volodimir Elcenko, a declarat, de asemenea, că Ucraina va cere Consiliului de Securitate să convoace o întâlnire de urgenţă dacă tensiunile vor continua să crească.

Un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene a declarat agenţiei de ştiri Reuters, că începând de miercuri, Ucraina desfăşoară în prezent exerciţii militare programate în sudul Ucrainei.

Putin acuză

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Kievul că foloseşte tactici teroriste pentru a încerca să provoace un nou conflict şi să destabilizeze Crimeea.

Liderul rus s-a întâlnit astăzi cu şefii securităţii pentru a discuta “măsurile suplimentare de asigurare a securităţii cetăţenilor şi infrastructurii esenţiale în Crimeea”, a precizat Kremlinul într-o declaraţie.

Agenţia Federală rusă pentru Securitate (FSB) a declarat că un ofiţer şi un soldat au fost ucişi în weekend în două incidente separate în timp ce respingeau ceea ce a fost descris ca fiind atacuri din partea “sabotorilor” ucraineni în peninsula din Marea Neagră, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în martie 2014 după un referendum nerecunoscut de Kiev şi aliaţii săi din Occident.

Rapoarte neverificate

Afirmaţiile ruşilor că Ucraina a încercat să lanseze un atac terorist în Crimeea nu sunt verificate, a declarat joi o purtătoare de cuvânt pentru politica externă a Uniunii Europene, deşi a precizat că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a avut acces în peninsula ucraineană ocupată.

“Nu a existat nicio confirmare independentă a acelor afirmaţii făcute de autorităţile ruse”, a susţinut purtătoarea de cuvânt într-o declaraţie, reiterând faptul că UE condamnă şi nu recunoaşte anexarea Crimeei şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă.

În plus, declaraţia OSCE a subliniat la rândul său suportul ferm al UE pentru integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei.

“UE cere o soluţionare paşnică a conflictului, inclusiv în estul Ucrainei, unde toate părţile – inclusiv Rusia – trebuie să se implice deplin în respectarea completă a acordurilor de pace de la Minsk”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Război al cuvintelor

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter în această săptămână că Putin caută noi modalităţi prin care să justifice un război cu Ucraina. “Putin doreşte mai mult război. Rusia amplifică situaţia, caută disperată pretexte de război împotriva Ucrainei, testează reacţia Occidentului”.

Între timp, FSB a afirmat că agenţia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a luat în vizor infrastructura critică a Crimeei, lucru negat de Kiev. Iuri Tandit, consilier al directorului Agenţiei de securitate a Ucrainei, a declarat pentru Interfax-Ucraina că ţara sa nu are nicio intenţie să îşi recupereze teritoriul “prin folosirea forţei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor