Germania, Franţa şi Italia propun un masterplan pentru criza refugiaţilor

Miniştrii de externe francez, german şi italian au adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă, Federica Mogherini, prin care-i propun o serie de măsuri menite să ajute Europa să facă faţă crizei refugiaţilor. Planul prevede soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor din ţările de origine şi reguli comune pentru o politică europeană de azil, cât şi o procedură unitară de repatriere.
Refugiaţii traversează capitala ungară Budapesta în drumul lor spre graniţa cu Austria, 4 septembrie 2015. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
07.09.2015

Miniştrii de externe francez, german şi italian au adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă, Federica Mogherini, prin care-i propun o serie de măsuri menite să ajute Europa să facă faţă crizei refugiaţilor. Planul prevede soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor din ţările de origine şi face apel la reguli comune pentru o politică europeană de azil şi la o procedură unitară de repatriere.

Propunerile celor trei ţări vizează în primul rând o creştere masivă a alocărilor financiare pentru regiunile din ţările africane, asiatice sau din Orientul Mijlociu din care vin fugarii. Potrivit documentului, pentru fiecare dintre ţările de origine ar trebui luate măsuri care să amelioreze condiţiile de viaţă de acolo, reducând astfel exodul.

În Siria, UE ar trebui să contribuie mai activ din punct de vedere politic la încheierea conflictului şi să pună la dispoziţie mai mulţi bani pentru ajutorarea celor trei milioane de refugiaţi sirieni din ţările vecine şi în plus să finanţeze şcoli pentru copiii acestora.

În zonele din Irak din care militanţii Statului Islamic au fost alungaţi, trebuie puse la dispoziţie alimente, finanţată reconstrucţia infrastructurii distruse şi sprijinite forţele de securitate locale.

În Afganistan, trebuie extins ajutorul pentru stabilizarea şi reconstrucţia ţării. În Libia, este nevoie ca UE să acţioneze pentru ca ţara să reuşească să formeze un guvern de uniune naţională. Europenii trebuie să ajute noile autorităţi de la Tripoli la construcţia de structuri de securitate şi de administraţie.

Ţările din Africa de Est şi de Vest trebuie susţinute în lupta împotriva terorismului, la securizarea frontierelor şi în reconstrucţia economică a zonelor de frontieră, pentru ca mai multor locuitori din aceste ţări să li se ofere o perspectivă de a avea un viitor acasă. În schimb, ţările africane trebuie să facă mai mult pentru combaterea traficului de persoane şi să colaboreze în repatrierea căutătorilor de azil care sunt respinşi în Europa.

Propunerile trioului vizează în primul rând o creştere masivă a alocărilor financiare pentru regiunile din ţările africane, asiatice sau din Orientul Mijlociu din care vin fugarii.

Statele din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Kosovo) urmează să fie trecute toate pe lista ţărilor de origine sigure pentru a-i descuraja pe imigranţii de acolo să vină în Europa de Vest să ceară azil. UE trebuie să ajute aceste state financiar pentru ca să-şi asigure mai multă securitate, creştere economică şi locuri de muncă pe propriul teritoriu.

Pe de altă parte, Frank Walter Steinmeier, Laurent Fabius şi Paolo Gentiloni cer reguli, standarde şi proceduri comune pentru căutătorii de azil, privind adăpostirea şi procesarea cererilor de azil, indiferent de ţara europeană în care aceştia debarcă. Mai mult, cei trei miniştri de externe fac apel la instituirea unei proceduri unitare europene de expulzare şi repatriere pentru cei care nu primesc azil.

Recomandăm şi: Ce vină are Europa în criza refugiaţilor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor