Refugiaţii veniţi din Ungaria, primiţi cu căldură în Austria şi Germania

Austria şi Germania şi-au deschis, sâmbătă, frontierele pentru miile de migranţi pe care guvernul Ungariei a încercat, în zadar, să-i oprească
Refugiaţi în gara Keleti din Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.09.2015

Austria şi Germania şi-au deschis, sâmbătă, frontierele pentru miile de migranţi pe care guvernul Ungariei a încercat, în zadar, să-i oprească, relatează agenţia Reuters.

Odată intraţi în Austria, unde au fost aşteptaţi cu fructe, apă şi pancarte pe care scria "Bine aţi venit!", refugiaţii au fost trimişi cu trenul şi cu autobuze iniţial spre Viena, apoi cu trenul spre München şi alte oraşe germane. Nu mai puţin de 8.000 de migranţi au ajuns de sâmbătă până duminică în München.

Migranţii, marea majoritatea refugiaţi din Siria, Afganistan sau Irak, au avut surpriza să fie primiţi cu aplauze la debarcare. Câteva zeci de persoane i-au aşteptat în München cu batoane de ciocolată, banane şi pâine. Nou-veniţii au fost trimişi spre centrele de înregistrare unde urma să li se facă analize medicale, să fie hrăniţi şi îmbrăcaţi.

Majoritatea dintre ei au rămas în München, iar o parte au fost repartizaţi către alte trenuri care duceau spre Dortmund şi Frankfurt. Poliţia din München a apelat la interpreţi de limbă arabă pentru a ajuta refugiaţii să treacă prin procedurile de la centrele de înregistrare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne german, Harald Neymanns, a declarat că decizia Berlinului de a deschide frontierele pentru sirieni a fost un caz excepţional, din motive umanitare. Oficialul a subliniat că Acordul de la Dublin, care impune ca migranţii să aplice pentru azil în prima ţară din UE în care intră, nu a fost suspendat.

"Regulile de la Dublin sunt încă valabile şi ne aşteptăm ca alte state membre ale Uniunii Europene să le respecte", a declarat demnitarul.

După zile de tensiuni şi haos, Ungaria a pus la dispoziţie mai mult de 100 de autobuze pentru a transporta miile de migranţi care veneau din sud-estul Europei la frontiera austriacă. Austria a declarat că a căzut de acord cu Germania să le permită accesul migranţilor, renunţând la regulile de azil.

Compania de căi ferate OeBB din Austria a anunţat că, de sâmbătă până duminică, a transportat nu mai puţin de 13.000 de refugiaţi spre Germania.

Alte 40 de trenuri şi 20 de autobuze pline cu refugiaţi veniţi de la graniţa ungară urmează să se îndrepte astăzi spre Germania, potrivit agenţiei DPA, citată de Agerpres.

ONU estimează că 300.000 de oameni au părăsit Orientul Mijlociu şi Africa şi s-au îndreptat spre Europa în acest an, dintre care 2.500 au murit în tentativa lor de a ajunge în ţările europene, în condiţiile în care aceştia deseori traversează Mediterana în ambarcaţiuni de proastă calitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor