Criza refugiaţilor. Băsescu: S-au prăbuşit doi piloni europeni - Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Anul acesta constatăm că s-au prăbuşit doi piloni care protejau Uniunea Europeană de o migraţie necontrolată, Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a-şi îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii, a declarat, duminică, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Când am ajuns în situaţia în care constatăm că s-au prăbuşit instituţiile europene, instituţii europene s-au prăbuşit, înţelegeţi, asta se întâmplă acum, sunt două instituţii care s-au prăbuşit: Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen. Politicienii sunt tentaţi să ascundă prăbuşirea instituţiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetăţean european, vreau să ştiu de ce nu au funcţionat instituţiile.

Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca, atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană, acest Acord de la Dublin nu mai funcţionează. Securitatea Spaţiului Schengen - păi, România nu a fost bună, iar Spaţiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea şi cum vrea şi cât vrea", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax

Fostul şef de stat a precizat că refugiaţii ajung în UE prin Spania, Italia şi Grecia, ţări care au probleme de mai mulţi ani în a aplica legislaţia europeană.

"Este o variantă pentru refugiaţi, din Maroc prin Spania şi nu e de azi, nici de ieri. O altă variantă este din Libia în Italia, traseul marocan include tot Magrebul. Traseul libian include Africa până în centrul Africii. Alt traseu Siria-Turcia-Grecia. (…) Şi în ultima vreme au apărut tentative tot mai multe şi dinspre Turcia pe Marea Neagră către România, dar în România reuşim să-i oprim. Cei care îndeplinesc condiţiile să primească azil, primesc azil, cei care nu le îndeplinesc sunt trimişi înapoi.

Deci, cele trei state sunt toate membre Schengen, Spania, Italia, Grecia. Cele trei state au probleme de ani de zile în a nu reuşi să aplice legislaţia Uniunii Europene. Anul acesta constatăm că s-au prăbuşit doi piloni care protejau Uniunea Europeană de o migraţie necontrolată, Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a-şi îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii", a afirmat Traian Băsescu.

România trebuie să ştie exact care este planul Uniunii Europene în privinţa refugiaţilor pentru ca această situaţie să nu se mai repete pe viitor.

"Anul ăsta aţi vrea voi să primesc o mie sau şapte mii de refugiaţi. Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu îmi mai daţi şapte mii? Care este planul Uniunii Europene ca peste doi ani să nu îmi mai daţi şapte mii sau 30.000? Pentru că în momentul de faţă politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaţilor. Şi eu plâng.

Problema este că eu, cetăţean european, vreau să ştiu ce fac cei care plâng de mila refugiaţilor pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărţi milioane de oameni de altă religie decât noi? Câţi ani? Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?", a subliniat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.