Austria şi Germania au anunţat că vor primi refugiaţii blocaţi în Ungaria

Austria şi Germania au fost de acord să preia sute de refugiaţi care au fugit de politia ungară şi au început un marş către vestul Europei după câteva zile în care au rămas blocaţi în gara Keleti din Budapesta.
O familie de refugiaţi este săltată de poliţişti de pe o cale ferată din oraşul ungar Bicske, 3 septembrie 2015. (Captură foto)
Andrei Popescu
05.09.2015

Austria şi Germania au fost de acord să preia sute de refugiaţi care au evitat poliţia ungară şi au pornit în marş către vestul Europei după câteva zile în care au rămas blocaţi în gara Keleti din Budapesta.

Cancelarul austriac Werner Faymann a anunţat decizia sâmbătă dimineaţa după ce a discutat cu omologul său german Angela Merkel.

După anunţ, Ungaria a pus la dispoziţia refugiaţilor zeci de autobuze, care vor prelua de pe traseu călătorii epuizaţi. Rapoartele susţin că primele autobuze cu refugiaţi au sosit sâmbătă dimineaţa la graniţa austro-ungară.

Imigranţii au avut de înfruntat mai multe pericole în drumul lor: au călătorit sub soarele puternic, s-au târât pe sub gardurile de sârmă ghimpată de la frontiera sudică ungară şi au avut de înfruntat ostilitatea unor localnici.

Joi, peste 1.000 de imigranţi au năvălit în gara Keleti din Budapesta, care fusese închisă refugiaţilor timp de 2 zile. Dar, spre disperarea imigranţilor, autorităţile ungare au blocat trenurile care merg spre vestul Europei.

De altfel, atitudinea dură a Budapestei a produs scene de haos şi disperare în această săptămână: vineri, sute de imigranţi şi-au petrecut cea de-a doua zi blocaţi într-un tren la vest de Budapesta, cerând un pasaj liber către Germania şi refuzând să accepte cerinţele forţelor de ordine de a coborî din tren şi de a se îndrepta spre cel mai apropiat centru de primire.

Vineri, aproximativ 300 de imigranţi au fugit vineri dintr-un centru de primire din oraşul ungar Roszke, situat în apropierea frontierei cu Serbia. În acelaşi timp, alte câteva sute de persoane au plecat pe jos din Budapesta, încercând să ajungă în Austria sau Germania. Ulterior, poliţia ungară a declarat că a reuşit să îi prindă pe cei mai mulţi dintre “evadaţi”.

Poliţia austriacă a făcut unele pregătiri la principalele puncte de frontieră, stabilind zone de primire şi unităţi de acordare a primului ajutor.

Aproximativ 1.500 de imigranţi sunt aşteptaţi să sosească la centrul de primire din Austria.

ONU estimează că 300.000 de oameni au părăsit Orientul Mijlociu şi Africa şi s-au îndreptat spre Europa în acest an, dintre care 2.500 au murit în tentativa lor de a ajunge în ţările europene, în condiţiile în care aceştia deseori traversează Mediterana în ambarcaţiuni de proastă calitate.

Vineri, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, a criticat Uniunea Europeană pentru că nu a găsit un răspuns la criza actuală a refugiaţilor şi a cerut blocului european să accepte şi să distribuie pe cuprinsul continentului până la 200.000 de imigranţi care caută azil.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor