Germania cere Kievului şi separatiştilor pro-ruşi să prelungească acordul de încetare a focului
alte articole
Gabriel, luând cuvântul la o conferinţă de presă în oraşul rusesc Krasnodar împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov, a declarat că nu are sens ca părţile implicate în conflictul ucrainean să aplice regimul de încetare a focului doar în anumite momente şi nu permanent.
“Destul de bizar este faptul că [regimul de încetare a focului] funcţionează atunci când ambele tabere au un interes comun, şi anume recoltarea culturilor agricole”, a precizat Gabriel. “Întrebarea este, de ce trebuie să se revină la încălcarea acordului de încetare a focului după terminarea perioadei de recoltare?”.
Gabriel a mai declarat că realizează faptul că cele două tabere se află la mare distanţă în ceea ce priveşte problemele politice, precum desfăşurarea de alegeri în estul Ucrainei, dar a adăugat că o consolidare a regimului de încetare a focului ar putea duce la un progres suplimentar asupra acestor chestiuni.
El a mai afirmat că Germania este pregătită să furnizeze ajutor financiar pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale ambelor tabere aflate în conflict în estul Ucrainei, cunoscut sub denumirea de Donbas, dacă acordul de încetare a focului ar putea fi prelungit.
Cel puţin 10.000 de oameni au fost ucişi în estul Ucrainei începând cu aprilie 2014, în ciuda acordului de încetare a focului semnat în capitala belarusă Minsk în februarie 2015.
Despre Siria
Gabriel l-a acuzat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, că minimalizează atacurile desfăşurate de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, inclusiv presupusa folosire de către acesta a armelor chimice.
În timpul conferinţei de presă, Lavrov a răspuns ameninţărilor lansate în această săptămână de SUA împotriva lui Assad. Washingtonul a declarat că există indicii că regimul sirian ar putea pregăti un atac sirian şi că va răspunde în cazul în care se va întâmpla acest lucru.
Lavrov a declarat reporterilor că Rusia va răspunde, la rândul său, oricărui posibil atac american asupra forţelor siriene, înainte ca Gabriel să critice rolul ruşilor în conflictul sirian şi înainte să ceară Moscovei să îl preseze pe Assad în privinţa presupusei utilizări de arme chimice.
“Toate părţile cu influenţă în regiune trebuie să folosească această influenţă asupra taberelor aflate în conflict şi să se asigure că armele chimice nu vor mai fi folosite din nou”, a afirmat Gabriel.
Şeful diplomaţiei germane a făcut referire la un devastator atac cu arme chimice ce a avut loc în luna aprilie în oraşul Khan Sheikhoun, controlat de rebeli. În atac au fost ucişi 87 de civili, inclusiv 31 de copii.
“Suntem convinşi că regimul sirian a desfăşurat acest atac chimic şi nu este prima dată. Îl vedem [pe Assad] ca un criminal de război”.
Moscova şi guvernul sirian au respins acuzaţiile privind atacul chimic, iar Assad a afirmat în repetate rânduri că forţele sale au predat stocurile de arme chimice în 2013, după un atac cu gaz sarin care a ucis aproape 1.500 de oameni în estul Damascului.