UE prelungeşte sancţiunile anti-Rusia legate de criza ucraineană
alte articole
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi, în timpul unui summit UE de două zile la Bruxelles: “Am căzut de acord. UE va prelungi sancţiunile împotriva Rusiei pentru că nu a implementat acordul de la Minsk”.
Decizia va fi oficializată în luna iulie şi va intra în vigoare în 31 iulie.
Sancţiunile economice împotriva Moscovei au fost introduse iniţial în martie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea din Marea Neagră.
De atunci, UE, SUA şi alte câteva state occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Kremlinului din cauza acuzaţiilor potrivit cărora acesta s-a implicat cu soldaţi şi armament în conflictul separatist din estul Ucrainei, care a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane. Cu toate acestea, Moscova a negat cu tărie acuzaţiile.
În septembrie 2014, guvernul din Kiev şi forţele separatiste pro-ruse au semnat un acord de încetare a focului în capitala belarusă Minsk pentru a pune capăt luptelor din regiunile estice ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Cele două tabere au semnat, de asemenea, un alt acord de pace, numit Minsk II, în februarie 2015, sub monitorizarea Rusiei, Germaniei şi Franţei.
Totuşi, de atunci, ambele părţi s-au acuzat reciproc în numeroase ocazii de încălcare a prevederilor celor două acorduri de pace.
Noua prelungire a sancţiunilor UE are loc după ce noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel şi-au informat colegii din UE despre eforturile făcute de Paris şi Berlin pentru ca acordurile de la Minsk să funcţioneze.
UE susţine că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru susţinerea rebelilor separatişti în estul Ucrainei, în timp ce Moscova acuză Bruxelles-ul că a ajutat la răsturnarea guvernului legitim din Ucraina – cel al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici - la începutul anului 2014.
UE a blocat importul de produse din Crimeea şi a suspendat orice investiţie europeană sau achiziţii de imobiliare în peninsulă şi, în plus, interzice navelor de croazieră să oprească în Crimeea.
De asemenea, blocul european a interzis exportul către Crimeea al anumitor produse şi tehnologii ce ar putea fi folosite în transporturi, telecomunicaţii sau sectorul energetic, în special petrol, gaz sau explorare a minereurilor.