Lavrov îi cere lui Tillerson să ia măsuri pentru a opri “provocările” împotriva forţelor siriene

Rusia afirmă că ministrul de Externe Serghei Lavrov i-a declarat omologului său american să “ia măsuri pentru a preveni provocările” împotriva forţelor guvernamentale siriene.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)

În cadrul unei convorbiri telefonice avute luni, cu secretarul de stat american Rex Tillerson, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut Washingtonului să ia măsuri pentru a preveni provocările împotriva trupelor guvernamentale siriene care desfăşoară operaţiuni antitero, potrivit unei declaraţii a Ministerului rus de Externe.

Departamentul de Stat încă nu a comentat acest subiect.

Comunicatul a fost emis după ce Israelul a declarat că a atacat duminică mai multe poziţii ale armatei siriene ca răspuns la proiectilele lansate din Siria care au aterizat în porţiunea ocupată de Israel în regiunea Înălţimile Golan.

A fost cea de-a doua convorbire dintre Lavrov şi Tillerson în mai puţin de o săptămână şi a avut loc pe fondul deteriorării relaţiilor ruso-americane.

În apelul telefonic anterior, Lavrov a acuzat forţele americane că subminează ofensiva desfăşurată de guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Forţele americane prezente în Siria şi-au intensificat operaţiunile militare din ţara arabă în ultimele săptămâni, doborând drone şi un avion de luptă al armatei siriene, forţând Rusia să avertizeze că va începe să monitorizeze şi să intercepteze avioanele de luptă americane pe teritoriul Siriei.

Coaliţia condusă de SUA în Siria a confirmat incidentul şi a declarat că avionul sirian desfăşura bombardamente într-o zonă situată la sud de Tabqa, provincia Raqqa, unde erau staţionate forţe FDS, care sunt susţinute de SUA. În plus, Coaliţia a mai precizat că atacul asupra avionului armatei siriene s-a desfăşurat “în conformitate cu normele de luptă” şi cele de “autoapărare colectivă”, adăugând că, totuşi, a contactat armata rusă pentru a calma situaţia după incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe