Macron şi Poroşenko discută despre soluţionarea crizei ucrainene

După întâlnirea la Palatul Élysée din Paris, preşedinţii francez şi ucrainean şi-au exprimat speranţa că au înregistrat un progres în privinţa soluţionării conflictului est-ucrainean dintre forţele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Rusia.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi omologul său francez Emmanuel Macron participă la o conferinţă de presă dupa întâlnirea lor la Palatul Élysée din Paris, 26 iunie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.06.2017

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, că se aşteaptă ca anumite “consultaţii” în aşa-zisul Format Normandia să aibă loc înaintea Summitului G20 din Germania în perioada 7-8 iulie.

Nu a fost evidenţiat dacă aceste consultaţii vor avea loc personal sau vor lua forma unei conferinţe telefonice între liderii celor patru ţări implicate – Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina – după cum a fost cazul de mai multe ori în trecut.

Poroşenko a afirmat că este “mult mai optimist” după întâlnirea cu Macron, adăugând că “pacea poate lua forma încetării agresiunii ruseşti”.

“Am convenit că vom pune pe hârtie proiecte pentru posibile soluţii pentru Formatul Normandia”, a mai precizat liderul ucrainean.

Un acord de încetare a focului, intermediat de Franţa şi Germania, a fost semnat în capitala belarusă Minsk în februarie 2015, cu scopul de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei care a luat vieţile a peste 10.000 de persoane de la izbucnirea sa în aprilie 2014, conform datelor ONU.

Dar, acordul nu a reuşit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, cele două tabere acuzându-se reciproc de încălcarea armistiţiului.

Macron a declarat că actualul cancelar german Angela Merkel, care se confruntă cu alegeri importante în toamna acestui an, îi împărtăşeşte determinarea pentru soluţionarea conflictului, adăugând că el nu este de acord cu viziunea secretarului de stat american, Rex Tillerson, că ostilităţile din Ucraina ar putea fi rezolvate în afara cadrului oferit de acordul semnat la Minsk.

Tillerson a declarat politicienilor americani în 14 iunie că “este foarte posibil ca guvernul ucrainean şi cel rus să ajungă la o rezolvare satisfăcătoare [a conflictului] prin alte structuri decât cea de la Minsk”.

De asemenea, Macron a insistat că Franţa refuză să recunoască anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene în martie 2014, susţinând: “Franţa este dedicată suveranităţii Ucrainei, cu graniţele sale recunoscute”.

Comentariile celor doi şefi de stat au avut loc la două zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Crimeea în cadrul unei călătorii, condamnată de Kiev ca o încălcare a suveranităţii Ucrainei.

În plus, Poroşenko a cerut eliberarea ucrainenilor reţinuţi de separatişti în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, precum şi în Rusia.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei patru lideri ai statelor din Formatul Normandia ar putea avea în curând o conversaţie telefonică.

Vizita lui Poroşenko în Paris a avut loc după ce liderii UE au convenit săptămâna trecută să prelungească încă şase luni sancţiunile economice ale blocului impuse împotriva Rusiei.

Sancţiunile au fost impuse iniţial de Bruxelles în 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei şi a ajutorului acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor