Rusia răspunde noilor sancţiuni SUA. Anulează o întâlnire de nivel înalt

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat regretul pentru decizia Kremlinului de a anula o întâlnire între subsecretarul de stat american pentru probleme politice Thomas Shannon şi adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.
Thomas Shannon, subsecretar de stat american pentru probleme politice. (Getty Images)
Andrei Popescu
22.06.2017

Serghei Riabkov a susţinut, într-o declaraţie publicată miercuri de Ministerul rus de Externe, că anularea întâlnirii este răspunsul Moscovei la o nouă rundă de sancţiuni aplicate marţi de SUA împotriva Rusiei.

Noile sancţiuni americane, aplicate pentru rolul Moscovei în conflictul ucrainean, vizează 38 de persoane fizice şi companii din Rusia.

Riabkov a afirmat miercuri că “situaţia nu este favorabilă pentru desfăşurarea unei runde a acestui dialog”, care a fost programat vineri în oraşul Sankt Petersburg.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat după anunţul lui Riabkov că Moscova “a decis să întoarcă spatele unei oportunităţi de discutare a obstacolelor bilaterale ce afectează relaţiile dintre SUA şi Rusia”.

“Haideţi să ne aducem aminte că aceste sancţiuni nu au apărut de nicăieri. Sancţiunile noastre au fost impuse ca răspuns la încălcarea continuă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a vecinului său, Ucraina”, a menţionat Nauert.

Nauert a mai declarat că, în cazul în care Moscova doreşte cu adevărat să pună capăt sancţiunilor, Kremlinul ştie “foarte bine” ce trebuie să facă.

“Sancţiunile noastre împotriva Rusiei, aplicate pentru agresiunea continuă rusească împotriva Ucrainei, vor rămâne în vigoare până când Rusia îşi îndeplineşte în totalitate obligaţiile prevăzute de Acordurile de la Minsk”, acorduri care urmăresc să pună capăt conflictului separatist din estul Ucrainei, a adăugat Nauert.

“Sancţiunile noastre legate de Crimeea nu vor fi ridicate decât atunci când Rusia va pune capăt ocupaţiei sale în peninsulă”, a afirmat ea.

Discuţiile de vineri dintre Shannon şi Riabkov ar fi trebuit să reprezinte ultima etapă a convorbirilor unui grup de lucru la nivel superior, care în luna mai a început să discute despre probleme bilaterale de care sunt preocupate ambele ţări.

Nauert a precizat că “menţinerea pachetului de sancţiuni” emis în 20 iunie de către Departamentul Trezoreriei americane nu face altceva decât să întărească sancţiunile existente.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, miercuri, că noile sancţiuni americane nu sunt constructive şi că “se iau în consideraţie diverse opţiuni” de răspuns.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt tensionate, chiar dacă administraţia Casei Albe ia în considerare o potenţială întâlnire între preşedintele Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin pe marginea unui summit G20 care va avea loc în luna iulie în Germania.

Peskov a mai afirmat, miercuri, că o întâlnire între cei doi şefi de stat este în continuare posibilă, doar că nu au fost încă făcute pregătiri.

Nauert a adăugat că Washingtonul rămâne deschis pentru “discuţii viitoare” cu Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor