Georgescu lansează o nouă teorie alarmistă: FMI vine pentru a găsi o soluţie ca România să fie cumpărată pe nimic
Fostul candidat prezidenţial pro-rus Călin Georgescu a afirmat, duminică seara, la Realitatea PLUS, că Fondul Monetar Internaţional va veni în România pentru a “găsi o soluţie” ca ţara noastră să fie “cumpărată pe nimic”.
“Se anunţă venirea Fondului Monetar Internaţional. Nu ştii pentru ce vin. Vin pentru a constata sau pentru a găsi o soluţie ca România să fie cumpărată pe nimic. Nu ştii. Nu ştim despre ce e vorba. Că ei au creat o situaţie în bună desfăşurare cu complotul lacheilor de serviciu din interior. E foarte grav”, a precizat Georgescu, citat de Ziare.com.
Însă, în ciuda declaraţiilor alarmiste ale lui Georgescu, reprezentantul Regional Senior al FMI pentru Europa Centrală, Geoff Gottlieb, a explicat că delegaţia va fi la Bucureşti între 3 şi 7 februarie 2025, în cadrul unei vizite periodice obişnuite:
“Echipa Fondului se va întâlni cu reprezentanţi ai noului Guvern al României şi Banca Naţională a României pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi să actualizeze perspectivele macroeconomice”.
De asemenea, continuă site-ul citat, Georgescu a mai făcut în aceeaşi emisiune remarci controversate despre situaţia financiară a Statelor Unite.
Mai exact, el a spus că secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, ar fi declarat că din 21 ianuarie Statele Unite “nu mai au bani”, adăugând, în acest context, că nici România nu va mai avea bani:
“Ea a spus 'din ziua de 21 ianuarie nu ştim dacă vom mai avea bani'. Acest lucru este de luat foarte în serios. (…) Maximă atenţie. Asta e o cifră pe care ea o avertizează, femeia asta e o instituţie, să faci o asemenea declaraţie se traduce în felul următor şi eu aş face un raport la ce se întâmplă în România. Maximă atenţie. Bani nu vor mai fi, cu certitudine vă spun asta, nu vor mai fi nici pentru a împrumuta, başca să mai primeşti, ne-am jucat până acum”.
Dar, în ciuda afirmaţiilor alarmiste ale lui Georgescu, secretarul Trezoreriei SUA a explicat că plafonul datoriei publice a fost atins şi, în acest context, Departamentul Trezoreriei va recurge la “măsuri extraordinare” pentru a-şi onora obligaţiile, măsuri care includ ajustări tehnice, cum ar fi oprirea temporară a contribuţiilor către anumite fonduri de pensii şi sănătate din sectorul public, dar fără a afecta pensionarii sau funcţionarii publici.
Totodată, continuă site-ul citat, Yellen a subliniat că astfel de măsuri sunt temporare, până când Congresul SUA va ridica sau suspenda plafonul datoriei, o practică obişnuită repetată de 78 de ori din 1960 până în prezent.