Când vor resimţi românii impactul deplin al recalculării pensiilor. Declaraţiile preşedintelui Consiliului Fiscal

Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
20.01.2025

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, la Digi 24, că nu crede că Guvernul va recurge în acest an la creşterea TVA, însă a atras atenţia că impactul deplin al recalculării pensiilor se va resimţi în 2026 şi că greul începe de anul viitor când, în cazul în care deficitul ajunge la 7% din PIB, trebuie scăzut spre 3%.

“Măsurile din 2025, la îngheţarea salariilor bugetarilor şi la non-indexarea pensiilor se adaugă şi unele măsuri de creştere a veniturilor, care ar contribui cu un 0,3 - 0,4% din PIB. Este discutabil, dacă este suficient. Noi avem unele valori preliminare, aşteptăm proiectul de buget, pe care sperăm să-l primim în săptămâna ce vine şi atunci vom construi o opinie, pe acest proiect de buget. Trebuie să se reţină ceva.

În 2026, care este o cheie de interpretare a problematicii corecţiei în anul care a început, corecţiei deficitului, şi anume în 2025, se va simţi impactul deplin al recalculării pensiilor. Dacă nu s-ar adopta măsuri de corecţie în 2025, cu acest impact deplin, deficitul uşor ar trece de 9% din PIB. Deci aceasta arată că misiunea nu este simplă deloc. Este o ţintă ambiţioasă”, a precizat Dăianu, citat de Ziare.com.

În ceea ce priveşte scenariul creşterii TVA-ului în acest an, Dăianu a afirmat:

“Însă eu, din declaraţii publice şi unele informaţii pe care le am, nu se va recurge la creştere de TVA în 2025. Însă există, se ştie deja în spaţiul public că există unele modificări. De pildă, de la 8 la 10 creşterea impozitării, să spunem, dividendelor. Există un prag care este scăzut la microintreprinderi, eliminarea facilităţilor pentru diverse sectoare”.

Reamintim, în acest context, că ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunţat că în următoarele zile vor exista cifrele finale pentru anul 2024, dar, cel mai probabil, deficitul va fi la 8,6%, iar în acest an România trebuie să se încadreze la un deficit de 7%.

“2024 a fost un an dificil pentru România din toate punctele de vedere. A fost un an electoral, cu foarte multe alegeri, cu campanie electorală, a fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii şi au fost susţinute investiţii cu sume fără precedent. Şi cred că acesta este elementul cel mai important al bugetului pe 2024. Chiar dacă anul a fost încheiat cu un deficit de 8, 6% o să avem mâine-poimâine cifrele finale, probabil 8,6% deficit pe 2024”, a afirmat, săptămâna trecută, la Antena 3, Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor