Protest al ceferiştilor: "CFR, a doua armată, cea mai căpuşată" (Video)

Angajaţii căilor ferate au ieşit în stradă, avertizând că dacă nu se iau măsuri, sistemul feroviar din România va fi distrus.
Protest al CFR-istilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
22.04.2016
Se încarcă player-ul...

Câteva sute de angajaţi CFR au protestat, vineri, în parcul din faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de salariile mici, de infrastructura deficitară, de lipsa investiţiilor şi în genere de modul în care funcţionează căile ferate române şi domeniile conexe, precum spitalele CFR. Principalele revendicări ale sindicaliştilor vizează aprobarea legii privind statutul ceferistului, asigurarea siguranţei circulaţiei, alocarea la timp a bugetelor, asigurarea unor condiţii de muncă decente pentru salariaţi, depolitizarea funcţiilor de conducere de la căile ferate etc.

Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Sindicaliştii, mobilizaţi de Alianţa Naţională Sindicală Feroviară (ANSF), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară şi Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum "Tot ce-a fost privatizare, a fost jaf la drumul mare", "CFR, a doua armată, cea mai căpuşata", "Ieri Flota, azi CFR-ul, mâine România", "Foaie verde de urzici, noi avem salarii... mari", "România şi românii au nevoie de transport".

Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Constatăm că după mai bine de 25 de ani de libertate, foştii-actuali guvernanţi, căci sunt aceiaşi care se rotesc, au adus calea ferată la un pas de colaps. Suntem aici pentru a trage un semnal de alamă tuturor, politicieni, guvern, ministru, conducători ai căii ferate române că în câţiva ani, dacă se continuă această politică se va distruge sistemul feroviar din România.", a declarat Sandu Gheorghe, lider sindical la CFR Infrastructură Iaşi.

"Principala noastră revendicare este aprobarea legii privind statutul personalului feroviar. Această lege a fost depusă la Senat în 13 aprilie a.c. aşteptăm dezbaterea şi adoptarea ei în regim de urgenţă. Această lege urmăreşte să repare şi să repună lucrurile pe făgaşul lor normal, cel puţin din punct de vedere organizatoric şi al unor drepturi şi condiţii de muncă - dreptul de pensionare, multe lucruri pe care noi, lucrând în foc continuu - CFR-ul este numită a doua armată a ţării - le-am avut de-a lungul anilor. Am fost scoşi de la grupele de muncă, pe care le-am avut timp de zeci de ani. Din 2001 prin legile date de variile guverne, ni s-a îngrădit dreptul de asociere, dreptul de a face grevă. Am încercat anul trecut în toamnă să facem grevă, practic, Inspectoratul Teritorial de Muncă ne-a interzis dreptul de a face grevă.", a adăugat sindicalistul.

Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Epoch Times România)
Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Epoch Times România)

Alte revendicări privesc alocarea de fonduri din timp pentru a mări viteza de circulaţie trenurilor, a mai declarat sindicalistul acuzând că nici la CFR Călători nici la CFR Marfă sau Infrastructură, bugetul pe 2016 nu a fost alocat .

"Este de cascadorii râsului ce se întâmplă în ţara asta! Toţi cei care ies în spaţiul public Uniunea Europeană, aliniere, responsabilitate, care responsabilitate?", a adăugat liderul sindical.

Sindicaliştii mai acuză că lipsa învestiţiilor în infrastructura feroviară de stat şi a achiziţiilor de material rulant nou (automotoare, rame electrice şi vagoane noi) a condus atât la scăderea continuă a vitezei trenurilor, cât şi la înrăutăţirea condiţiilor de călătorie, îndepărtând constant călătorii de calea ferată ceea ce va duce, inevitabil, la falimentul CFR, dacă nu se iau măsuri.

Alte nemulţumiri vizează faptul că salariile angajaţilor din unităţile feroviare, pe lângă faptul că sunt mici, se mai şi plătesc cu întârziere.

Alături de ceferişti, la protest au luat parte şi cadre medicale din spitalele CFR, acestea acuzând salarizarea proastă în domeniu şi faptul că spitalele şi alte active din patrimoniu sunt în străinătate sub diverse forme şi din motive obscure, aşa-zis economice.

"Suntem aici pentru că mi se pare incorect că salariaţii Ministerului Transporturilor şi Ministerul Mediului acum două zile să primească prin ordonanţă de urgenţă o majorare de 60% în timp ce noi am ajuns la aplatizarea a 26 de trepte de salarizare. O să va dau un exemplu: un brancardier - şi nu spun că un brancardier nu este important în sistemul sanitar - are acelaşi salariu de încadrare cu a unui medic specialist. E imposibil să ne menţinem oamenii şi să asigurăm servicii medicale de calitate cu astfel de salarii. Un medic chirurg care vine cu plasă în mână şi agăţat în autobuz intra în sala de operaţii. Acestor oameni trebuie să le asigurăm un standard.", a declarat pentru Epoch Times, Denisa Popovici, preşedinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, acuzând că dezastrul a început în 2013, când fostul ministru, Relu Fenechiu, ajuns în închisoare în dosarul Transformatorul "a desfiinţat aceste spitale" şi CFR.

Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Epoch Times România)
Protest al CFR-iştilor, 22 aprilie 2016. (Epoch Times România)

Reamintim că în decembrie 2015, DNA a declanşat urmărirea penală faţă de Relu Fenechiu care, ca ministru al transporturilor, a înaintat o ordonanţă de urgenţă prin care spitalele de tip CFR din ţară au fost trecute din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii. Ulterior, spitalele de acest tip s-au reîntors în subordinea transporturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor