Geopolitica corupţiei: cum se foloseşte Rusia de corupţie ca instrument strategic (video)

George Scarlat, expert pe spaţiul estic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a arătat în cadrul conferinţei ”135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane”, cum funcţionează propaganda rusă care încearcă să scoată SUA ca unic vinovat pentru situaţia din Ucraina, vehiculând ideea că americanii au un plan secret de încercuire a Rusiei, şi cum corupţia face vulnerabile statele la influenţe ruseşti. Şi preşedintele FUMN, Dan Dungaciu, a avertizat că Rusia foloseşte corupţia ca instrument strategic în confruntarea geopolitică.
George Scarlat (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
17.06.2015
Se încarcă player-ul...

George Scarlat, expert pe spaţiul estic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a arătat în cadrul conferinţei ”135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane”, cum funcţionează propaganda rusă care încearcă să scoată SUA ca unic vinovat pentru situaţia din Ucraina, vehiculând ideea că americanii au un plan secret de încercuire a Rusiei, şi cum corupţia face vulnerabile statele la influenţa rusă. Şi preşedintele FUMN, Dan Dungaciu, a avertizat că Rusia foloseşte corupţia ca instrument strategic în confruntarea geopolitică.

”Liderii ucraineni aleşi democratic sunt prezentaţi ca nişte marionete ale SUA, adepţi ai unor culte americane şi recrutaţi de CIA. În concepţia geopolitică rusă contează doar acapararea de teritorii, valorile occidentale fiind prezentate ca propagandă americană mincinoasă”, a explicat Scarlat.

El a mai arătat că Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA, a afirmat într-un interviu acordat unei agenţii române de presă că anticorupţia nu ţine doar de consolidarea democraţiei, de predictibilitate pentru investiţii şi prosperitate, ci şi de securitate naţională deoarece ”corupţia oferă pârghiile pentru pătrunderea unor interese răuvoitoare în ţara voastră”.

Pe de altă parte, expertul FUMN a reamintit că Ucraina a pierdut Crimeea fără să se tragă un singur glonţ, fapt explicat de preşedintele Poroşenko prin faptul că ”în anul 2012, 80% din ofiţerii de informaţii ucraineni erau recrutaţi de către FSB”.

Referitor la relaţia dintre corupţie şi nivelul de dezvoltare al unei ţări, Scarlat a subliniat că Ucraina avea în 1990 un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României, dar în prezent România are un PIB brut pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 20 de mii de dolari, iar Ucraina de doar 8.300 de dolari. Cauza decalajului mare de dezvoltare dintre cele două state este în primul rând corupţia devastatoare din Ucraina.

Pe de altă parte, fostul diplomat s-a referit şi la pierderea spiritului întreprinzător, tipic american, în Europa din cauza ideologiei welfare state, ”în care indivizii au mentalitatea de asistaţi sociali şi acum şi guvernele au aceeaşi mentalitate de asistaţi sociali şi cred că altcineva ar trebui să aibă grijă de ele. Aceste state nu-şi îndeplinesc angajamentele privind cheltuielile de apărare”. În acest context, George Scarlat, a arătat că SUA nu pot asigura totdeauna securitatea acestor state, dat fiind că de exemplu Convenţia de la Montreux limitează tonajul şi prezenţa navelor de luptă americane în Marea Neagră. ”Ar trebui noi să ne apărăm litoralul şi poate că o dezvoltare a marinei militare române, inclusiv cu sprijinul contractorilor americani, ar fi binevenită”, a subliniat expertul.

În opinia sa, datorită expertizei solide pe R.Moldova şi Ucraina, România ar putea aduce un aport NATO şi SUA ca furnizor de securitate.

”Moscova lucrează pe deficienţele existente. Podemos şi Frontul Naţional al lui Marine Le Pen nu sunt inventate de Kremlin, ci sunt finanţate şi exploatate de acesta” - Dan Dungaciu

Corupţia, ca instrument de influenţă

Pe aceeaşi linie, Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a susţinut că ”România este statul cu cea mai mare consistenţă strategică din Estul Europei pentru ca instituţiile sunt foarte bine înşurubate în sistemul euroatlantic”. ”Poziţia geostrategică înseamnă situare asumată. Suntem stat de frontieră euroatlantică şi vom mai rămâne cel puţin încă 10 ani aşa. În plus, România va deveni ţara cu cel mai mare PIB din zona extinsă a Mării Negre”, a precizat analistul.

Ca şi Scarlat, şi Dan Dungaciu a arătat că pentru Rusia corupţia este un instrument strategic şi că ”Moscova lucrează pe deficienţele existente. Podemos şi Frontul Naţional al lui Marine Le Pen nu sunt inventate de Kremlin, ci sunt finanţate şi exploatate de acesta”. În opinia sa, a fi american înseamnă să fii parte a geopoliticii anticorupţie.

Pe de altă parte, preşedintele FUMN s-a referit şi la parteneriatul strategic al ţării noastre cu SUA, arătând că ”dacă România stă doar că un elev cuminte care spune da când este întrebat, nu este cu adevărat un partener strategic”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor