Expert FUMN: ”Se pregăteşte un nou memorandum Kozak pentru R.Moldova”(video)
alte articole
”Un proiect de lege al comuniştilor spune că dacă R.Moldova se dezarmează şi va permite în continuare staţionarea trupelor ruse, se va soluţiona conflictul transnistrean”, a afirmat George Scarlat, expert în spaţiul post-sovietic al Fundaţiei Mării Negre în cadrul dezbaterii ”Sfârşitul Iluziilor. R.Moldova între Rusia şi România”. Analistul a explicat care sunt poziţiile actorilor implicaţi în conflictul transnistrean, şi cum Rusia încearcă să impună un nou plan Kozak de federalizare a Republicii Moldova.
”Republica Moldova a spus că doreşte să acorde un statut special raioanelor din stânga Nistrului, o autonomie lărgită, şi că trupele ruse staţionate acolo trebuie să plece, mai ales că art.11 al Constituţiei R.Moldova interzice staţionarea de trupe străine”, a subliniat Scarlat.
Punctul de vedere al Rusiei, exprimat prin memorandumul Kozak, este însă că Moscova doreşte să-şi menţină trupele în Transnistria, chiar dacă aceasta va fi integrată în R.Moldova. ”Ei mai vor pârghii constituţionale astfel încât după reintegrare, oamenii lor să poată avea drept de veto privind politica externă şi internă a ţării”, a explicat expertul FUMN, care a dat ca exemplu prevederea memorandumului Kozak care cerea ca Senatul să fie compus jumătate din reprezentanţi moldoveni şi cealaltă jumătate din reprezentanţi ai Transnistriei şi Găgăuziei.
Expertul a mai amintit că UE nu condiţiona aderarea R.Moldova de soluţionarea conflictului transnistrean tocmai pentru a nu da Rusiei un drept de veto asupra integrării R.Moldova. ”Pe fondul împotmolirii reformelor, partenerii de dezvoltare ai RM au dat însă o listă de recomandări ultimativă, cu termene, privind implementarea angajamentelor europene, dar era acolo şi un capitol cu Transnistria destul de dur la adresa Republicii Moldova”, a precizat el.
Legi periculoase
Pe de altă parte, Scarlat s-a referit la demersul recent ”aparent absurd” al Partidului Comuniştilor de a depune un proiect de lege de consolidare a neutralităţii RM, având în vedere că aceasta este deja prevăzută de Constituţie. ”Este planul Voronin, noua variantă a memorandumului Kozak care a fost respins. RM a semnat în 1994 planul individual de acţiuni pentru Parteneriatul pentru Pace cu NATO. Ruşii s-au temut că armata moldoveană va deveni compatibilă cu forţele NATO şi echipată după standardele alianţei. Legea mai prevede că la operaţiunile internaţionale pentru pace, Moldova să participe doar cu personal tehnico-medical, ceea ce înseamnă ca militarii moldoveni deplasaţi în teatre de operaţiuni ca Afganistan şi Kosovo şi compatibilizaţi cu forţe NATO să nu mai facă asta”, a explicat expertul.
În opinia sa, această prevedere este împotriva suveranităţii R.M ”pentru ca un stat trebuie să aibă dreptul de a se apăra”. ”Mai grav este însă articolul 8 al legii care încalcă Constituţia pentru că prevede ca în calitate de stat neutru, R.Moldova îşi rezervă dreptul de demilitarizare totală sau parţială. Prin această lege, se poate renunţa deci la armată că nu le mai trebuie”, a mai precizat Scarlat, arătând că PCRM susţine că are acordul Moscovei, iar conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat, dacă se adoptă această lege.
Se pregăteşte o reglementare a conflictului transnistrean în sensul Kozak 2003 prin care R.Moldova urmează să cedeze mult din suveranitate şi să păstreze trupele ruse pe teritoriul său.
Mai mult, potrivit proiectului legislativ propus de comunişti, Chişinăul ar putea încheia acorduri multilaterale şi bilaterale privind forţele militare de menţinere a păcii de pe teritoriul ţării, ceea ce presupune, în opinia expertului FUMN, legalizarea statutului forţelor ruse aflate în Transnistria cu încălcarea Constituţiei. În plus, legea spune că R.Moldova se poate adresa în caz de agresiune ONU sau altor state pentru asistenţă militară, ceea ce în opinia sa, ar însemna că se dă dreptul de intervenţie militară Rusiei.
Pe de altă parte, textul legislativ precizează că R.Moldova nu poate adera la Uniuni politico-militare, aluzie la Uniunea Europeană, care are şi o politică de securitate şi apărare comună.
”PCRM nu este un extravagant partid din opoziţie, ci din coaliţia majoritară pe care o şantajează. Se pregăteşte o reglementare a conflictului transnistrean în sensul Kozak 2003 prin care R.Moldova urmează să cedeze mult din suveranitate şi să păstreze trupele ruse pe teritoriul său”, a concluzionat George Scarlat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.