Putin: Rusia va adăuga peste 40 de rachete balistice la arsenalul său nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin ţine un discurs la deschiderea forumului tehnico-militar “Armata-2015”, la Kubinka, lângă Moscova, 16 iunie 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin ţine un discurs la deschiderea forumului tehnico-militar “Armata-2015”, la Kubinka, lângă Moscova, 16 iunie 2015. (Captură Foto)

Rusia va adăuga peste 40 de rachete balistice noi la arsenalul său nuclear în următoarele luni, a anunţat liderul rus Vladimir Putin, în contextul tensiunilor continue cu Occidentul în privinţa Ucrainei.

Putin a susţinut marţi că rachetele intercontinentale vor fi capabile să străpungă orice sistem antirachetă din lume, chiar şi pe cele mai avansate din punct de vedere tehnic din Occident.

Liderul rus, care a vorbit marţi la deschiderea forumului tehnico-militar “Armata-2015” la Kubinka, în apropiere de capitala rusă, a promis autorităţilor militare ruse că o gamă de arme şi echipamente noi, de ultimă generaţie, vor fi de asemenea livrate unităţilor militare în lunile următoare.

Putin a adăugat că noile echipamente vor include tancurile avansate Armata, care au fost prezentate luna trecută la parada care a avut loc cu ocazia Zilei Victoriei în Piaţa Roşie din Moscova.

Anunţul liderului de la Kremlin are loc în condiţiile intensificării prezenţei militare americane şi a aliaţilor săi din NATO în estul Europei.

La rândul său, după anunţul făcut de Putin, secretarul de stat american John Kerry a susţinut că se teme de o revenire la Războiul Rece.

“Avem acordul START”, a declarat Kerry, făcând referire la acordul pentru dezarmarea nucleară încheiat în 1991 între Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică. “Am avut o colaborare enormă începând din anii 1990 în materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau pe fostele teritorii ale Uniunii Sovietice şi nimeni nu vrea ca noi să mergem înapoi. Nimeni nu vrea, cred eu, o revenire la un fel de statut de Război Rece.”

Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt foarte tensionate datorită conflictului armat din estul Ucrainei. Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că susţine, cu soldaţi şi arme, rebelii separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei – un conflict care s-a soldat până acum cu moartea a peste 6.400 de oameni.

Rusia neagă acuzaţiile dar, în 16 mai, forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk care au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Oficialii apărării din Moscova au declarat că noul anunţ al lui Putin este un răspuns la provocările făcute de Occident.

Pentagonul a anunţat în urmă cu câteva zile că, pentru a descuraja agresiunea Rusiei în Europa, plănuieşte să instaleze armament greu şi să staţioneze 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în Polonia, România şi Bulgaria.

Ministerul rus de Externe a emis o declaraţie în care a susţinut că speră că Washingtonul va decide în cele din urmă să nu trimită armamentul, în timp ce alţi oficiali şi analişti seniori au sugerat că desfăşurarea de arme americane va provoca mobilizarea unui arsenal rusesc mai puternic lângă frontiera rusă sau va declanşa chiar o comasare competitivă de arme.

“Sentimentul este acela că partenerii noştri din ţările NATO ne împing într-o cursă a înarmării”, a susţinut viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov pentru agenţia de ştiri RIA, adăugând că Rusia va răspunde cu siguranţă dacă americanii îşi vor materializa planurile în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.