Liderul de la Kremlin avertizează că Rusia va direcţiona forţele armate împotriva agresorilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia se va apăra împotriva NATO, care îşi intensifică prezenţa militară lângă graniţele ruse.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.06.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia se va apăra împotriva NATO, care îşi intensifică prezenţa militară lângă graniţele ruse.

“Dacă cineva ne ameninţă teritoriile, înseamnă că va trebui să ne direcţionăm forţele armate şi puterea de atac modernă către acele teritorii, de unde emanează ameninţarea”, a declarat marţi Putin în cadrul unei întâlniri cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, care a avut loc la reşedinţa şefului statului rus din afara Moscovei Novo-Ogariovo, conform AFP.

“NATO este cel care se apropie de graniţele noastre”, a adăugat el.

Putin a susţinut că Rusia va reacţiona corespunzător şi îşi va iniţia politicile de apărare pentru a neutraliza ameninţările care vin din partea “unui stat învecinat”.

Mai mult, Putin a declarat că observatorii nu ar trebui “să exagereze totul” în legătură cu ameninţările percepute ca venind din partea NATO.

“Bineînţeles că vom analiza totul, vom urmări totul cu atenţie. Până acum nu văd nimic care ne-ar putea forţa să ne îngrijorăm în mod special”, a adăugat Putin. “Este vorba doar de semnale politice suplimentare îndreptate către Rusia sau aliaţii săi.”

Putin, care a aprobat cheltuieli militare excesive în ciuda crizei ecnomice ruseşti declanşate de scăderea preţurilor la petrol şi sancţiunile impuse de Occident, a mai afirmat marţi că cea mai bună garanţie pentru securitatea Finlandei este să adopte un statut neutru.

În privinţa crizei din Ucraina, liderul rus a repetat faptul că Rusia doreşte ca Ucraina să ramburseze cele 3 miliarde de dolari pe care le-a împrumutat Kievului printr-un aşa zis program de “obligaţiuni de salvare financiară (bailout)” stabilit în perioada fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Mai mult, Putin consideră că acordul de pace semnat la Minsk în 12 februarie în privinţa păcii din estul Ucrainei este “corect şi echilibrat” şi că, dacă Rusia nu ar fi fost de acord cu conţinutul său, nu l-ar fi semnat.

Tot marţi, cu prilejul deschiderii forumului tehnico-militar “Armata-2015” la Kubinka, în apropiere de capitala rusă, Putin a anunţat că Rusia va adăuga peste 40 de rachete balistice noi la arsenalul său nuclear în următoarele luni. Conform anunţului, rachetele intercontinentale vor fi capabile să străpungă orice sistem antirachetă din lume, chiar şi pe cele mai avansate din punct de vedere tehnic din Occident.

Şeful Kremlinului a mai promis autorităţilor militare ruse că o gamă de arme şi echipamente noi, de ultimă generaţie, vor fi de asemenea livrate unităţilor militare în lunile următoare.

Oficialii apărării din Moscova au declarat că anunţurile făcute de Putin sunt de fapt un răspuns la provocările Occidentului.

Pentagonul a anunţat în urmă cu câteva zile că, pentru a descuraja agresiunea Rusiei în Europa, plănuieşte să instaleze armament greu şi să staţioneze 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în Polonia, România şi Bulgaria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor