Rusia cere Statelor Unite să nu trimită arme lângă graniţa sa

Moscova emis mai multe avertismente luni ca răspuns la planul Pentagonului de a staţiona tancuri de luptă şi alte tipuri de arme grele pentru a grăbi desfăşurarea de trupe americane în cazul în care acest lucru devine o necesitate pentru statele membre ale NATO ce se învecinează cu Rusia, susţine New York Times.
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
16.06.2015

Moscova a emis mai multe avertismente, luni, ca răspuns la planul Pentagonului de a staţiona tancuri de luptă şi alte tipuri de arme grele pentru a accelera desfăşurarea de trupe americane, dacă este necesar, pentru statele membre ale NATO ce se învecinează cu Rusia, susţine New York Times.

Ministerul rus de Externe a emis o declaraţie în care a susţinut că speră că Washingtonul va decide în cele din urmă să nu trimită armamentul, în timp ce alţi oficiali şi analişti seniori au sugerat că desfăşurarea de arme americane va provoca mobilizarea unui arsenal rusesc mai puternic lângă frontiera rusă sau va declanşa chiar o comasare competitivă de arme.

Moscova a făcut aceste remarci după un raport publicat în weekend de ziarul american New York Times în legătură cu intenţiile Pentagonului de a instala armament greu şi de a staţiona 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în Polonia, România şi Bulgaria cu scopul de a descuraja agresiunea Rusiei în Europa.

“Apariţia unor astfel de informaţii confirmă faptul că Statele Unite, în colaborare cu aliaţii săi, s-au angajat serios să submineze dispoziţiile-cheie ale Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit cărora alianţa a promis să nu desfăşoare în regim de permanenţă forţe combatante substanţiale pe teritoriul ţărilor menţionate”, conform unui declaraţii publicate de Ministerul rus de Externe.

Dar, anexarea Crimeei de către Rusia şi implicarea directă a acesteia din urmă în conflictul din estul Ucrainei – în ciuda negărilor venite din partea Moscovei – au declanşat temeri în ţările învecinate cu Rusia în legătură cu amplificarea acţiunilor militare ruseşti sau în legătură cu interferenţa Rusiei în securitatea şi problemele interne ale acestor ţări. Prin urmare, planul Pentagonului este în general acceptat de Polonia şi statele baltice.

Pe lângă agresiunea împotriva vecinilor săi, Rusia şi-a amplificat campania de zboruri de supraveghere, trimiţând avioane militare în zona Baltică, vestul Europei şi chiar America de Nord, deseori aceste avioane zburând la limita spaţiilor aeriene ale diverselor ţări vizate. Analiştii militari şi politici susţin că Rusia urmăreşte să testeze răspunsul forţelor aeriene şi maritime ale diverselor ţări.

La rândul său, secretarul de stat american John Kerry i-a cerut luni omologului său rus Serghei Lavrov ca Rusia să respecte şi să aplice prevederile acordului de pace semnat la Minsk în vederea sfârşirii conflictului din estul Ucrainei, care este puternic afectată de escaladarea luptelor, a declarat Departamentul de Stat american.

Recenta izbucnire a violenţelor între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti proruşi a amplificat temerile legate de o escaladare a acestui război, care s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi de la declanşarea ei în aprilie 2014, conform AFP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor