SUA consideră că Moscova este “responsabilă” pentru otrăvirea fostului spion rus Skripal

Fostul spion rus, colonelul Serghei Skripal
Fostul spion rus, colonelul Serghei Skripal (Captură Foto)

SUA a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că Moscova se află în spatele unui atac cu o substanţă neurotoxică asupra fostului dublu agent rus Serghei Skripal ce a avut loc în Salisbury, Marea Britanie. Kremlinul a negat vehement că este implicat.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat miercuri în cadrul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), că Washingtonul consideră că Rusia este vinovată de otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia în 4 martie în sudul Marii Britanii.

“SUA consideră că Rusia este responsabilă pentru atacul asupra a două persoane în Marea Britanie, folosind un agent chimic de uz militar”, a afirmat Haley în New York.

Fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa Iulia se află în stare critică în spital după ce au fost otrăviţi în Salisbury cu ceea ce autorităţile britanice au identificat a fi substanţa neurotoxică Noviciok din perioada sovietică.

Preşedintele american Donald Trump a promis suport britanicilor şi a cerut Rusiei să coopereze, însă nu a sugerat că Moscova este vinovată pentru tentativele de asasinare.

Ambasadorul rus la ONU a reiterat că Moscova neagă orice implicare în atacul respectiv. “Rusia nu a avut nimic de a face cu acest incident. Nu ne este teamă de nimic, nu avem nimic de ascuns”, a declarat Vassili Nebenzia.

Nebenzia a precizat că premierul britanic Theresa May a creat o “atmosferă plină de isterie” când a declarat că este “foarte probabil” ca Rusia să se afle în spatele atacului, cerând informaţii de la Moscova cu privire la utilizarea pe teritoriul britanic a unui agent toxic din perioada Războiului Rece.

“Nu vorbim în limbajul ultimatumurilor”, a adăugat Nebenzia. El a cerut Marii Britanii să predea mostre ale agentului toxic pentru a fi analizat şi să ofere “dovezi materiale” ale faptului că Rusia ar fi folosit substanţa.

În timpul întâlnirii de urgenţă de miercuri, Haley a cerut ONU să tragă la răspundere Rusia, care este membru permanent şi cu drept de veto în Consiliul de Securitate.

“Trebuie să răspundă pentru acţiunile sale. Dacă nu luăm măsuri imediate şi concrete pentru a adresa problema aceasta acum, atunci Salisbury nu va fi ultimul loc unde vor fi folosite arme chimice”, a precizat ea.

Adjunctul ambasadorului britanic la ONU, Jonathan Allen, a cerut sprijin membrilor CSONU.

Allen a afirmat că “nu există nicio altă concluzie alternativă la faptul că statul rus este responsabil pentru tentativa de asasinare a lui Skripal şi a fiicei sale”.

El a adăugat că Rusia a încălcat convenţia privind armele chimice prin nedeclararea programului Noviciok. “Acesta a fost un act necugetat care pune în pericol viaţa civililor”.

Premierul britanic Theresa May a susţinut în această săptămână că este “foarte probabil” ca Moscova să fi fost în spatele atacului, iar miercuri a anunţat că Marea Britanie va expulza 32 de diplomaţi ruşi după ignorarea unui termen limită – ziua de marţi – ca Rusia să ofere o explicaţie pentru atacul împotriva fostului spion.

Otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal este doar ultimul dintr-o serie de atacuri prin care Rusia este văzută ca intrând într-un nou Război Rece cu Occidentul.

Experţi au avertizat că, deşi s-ar putea ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu fi aprobat personal atacul asupra lui Skripal, totuşi el a încurajat o cultură care stimulează agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) să acţioneze pe baza propriilor iniţiative.

“Caracteristica FSB este dorinţa de a ucide cu tupeu”, a declarat dr. Andrew Foxall de la think-tank Henry Jackson Society.

“Şi Putin a fost cel care, în 2006, a forţat modificarea legii astfel încât [FSB] să poată opera în afara ţării. Acum, FSB acţionează cu impunitate fiind protejat de Kremlin”.

Atât fostul ofiţer FSB Alexander Litvinenko, care a murit prin otrăvire în Londra în 2006, cât şi Scot Young, un dezvoltator imobiliar care a căzut în dizgraţia Kremlinului şi care a fost găsit mort în locuinţa sa din Mayfair, Londra, în 2014, sunt doar două dintre asasinatele de pe teritoriul britanic care probabil au fost comise la ordinul FSB.