SUA aplică noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru interferarea cu alegerile din 2016

Sancţiuni surpriză la Washington
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)
Andrei Popescu
15.03.2018

Tensiunile dintre SUA şi Rusia par să se amplifice din nou prin anunţarea, de către Washington, a unor noi sancţiuni financiare împotriva Kremlinului. Deşi în timpul şi după campania sa prezidenţială din noiembrie 2016 Donald Trump a declarat că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova, acel obiectiv e tot mai greu de atins.

Autorităţile americane au anunţat noi sancţiuni financiare împotriva principalelor agenţii ruse de informaţii, împotriva a 19 persoane ruse (inclusiv juridice, FSB şi GRU) şi împotriva unei companii cunoscute ca “fabrica de troli” a Rusiei.

Măsurile, surprinzătoare, anunţate joi de Casa Albă şi Departamentul Trezoreriei, au fost aplicate ca răspuns la presupusele eforturi ale Rusiei de a interfera cu sistemele electorale americane, inclusiv în ceea ce priveşte campania prezidenţială din 2016.

De asemenea, noile sancţiuni sunt un răspuns la ceea ce oficiali americani au afirmat că a fost o gamă largă de “activităţi cibernetice ostile”, inclusiv eforturi ale ruşilor de a hăckui reţeaua electrică a SUA şi alte elemente ale infrastructurii americane, precum baraje.

Sancţiunile, despre care oficiali americani au indicat că vor fi anunţate în această săptămână, nu sunt legate în mod direct de otrăvirea în Marea Britanie a unui fost spion rus şi a fiice sale, deşi secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a citat cazul ca un exemplu a ceea el a numit a fi acţiuni necugetate ale Rusiei.

“Trezoreria continuă să preseze Rusia pentru eforturile sale continue de a destabiliza Ucraina, de a ocupa Crimeea, de a interfera cu alegerile, precum şi pentru corupţia sa endemică şi abuzurile comise împotriva drepturilor omului”, a afirmat Mnuchin într-o declaraţie. “Recenta utilizare a unui agent chimic militar pentru uciderea a doi cetăţeni britanici demonstrează în continuare comportamentul necugetat şi iresponsabil al guvernului” lui Vladimir Putin.

În Moscova, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat agenţiei de ştiri Interfax că Rusia pregăteşte măsuri punitive împotriva Washingtonului.

Nu este clar ce efect vor avea noile sancţiuni asupra influenţării acţiunilor ruşilor în SUA sau Europa. Multe dintre agenţii, persoane fizice şi entităţi au fost fie sancţionate anterior fie au fost acuzate public în declaraţii făcute de Washington, aşa cum a făcut-o luna trecută procurorul special Robert Mueller.

Însă este posibil ca măsurile să amplifice tensiunile cu Moscova.

Departamentul Trezoreriei a acuzat agenţia militară de informaţii a Rusiei (GRU) şi armata rusă de interferenţă cu alegerile prezidenţiale din 2016. În plus, Trezoreria a mai precizat că cele două sunt direct responsabile pentru atacul cibernetic NotPetya, care a provocat pagube de miliarde de dolari în Europa în iunie 2017.

Oficiali ai securităţii naţionale americane au declarat reporterilor că FBI, împreună cu Departamentul Securităţii Interne şi alte agenţii de informaţii, au concluzionat că serviciile de spionaj şi alte agenţii ruseşti au fost în spatele unor atacuri cibernetice împotriva anumitor segmente din sectorul energetic american, inclusiv reţele de electricitate, baraje şi fabrici.

Departamentul Trezoreriei a numit Agenţia pentru Cercetarea Internetului, o companie din Sankt Petersburg cunoscută neoficial drept “fabrica rusă de troli” pentru eforturile sale de a crea conturi false pe Facebook şi alte platforme de social media.

Compania şi bărbatul suspectat a fi finanţatorul ei, Evgheni Prigozhin, au fost acuzaţi de Mueller luna trecută pentru conspiraţie şi alte capete de acuzare.

Înainte de anunţarea sancţiunilor, SUA s-a alăturat Marii Britanii, Franţei şi Germaniei într-o declaraţie comună care a acuzat Rusia că este responsabilă de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiice sale, care rămân spitalizaţi în Marea Britanie după ce au fost expuşi la o substanţă neurotoxică puternică. Kremlinul a negat vehement orice implicare în incident.

Preşedintele Vladimir Putin a convocat o întâlnire a Consiliului de Securitate al Rusiei, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Londra pentru incidentul cu Skripal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor