Rusia ameninţă Marea Britanie: “Nu se dă un ultimatum de 24 de ore unei puteri nucleare”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

După ce ce a acuzat Rusia de tentativa de a-l ucide pe fostul spion Serghei Skripal şi pe fiica sa, premierul britanic Theresa May a cerut explicaţii preşedintelui rus Vladimir Putin. În plus, Rusia se confruntă cu aceeaşi presiune din partea Germaniei, în special după ce cancelarul german Angela Merkel a discutat marţi dimineata cu May despre atacul cu gaz iritant, precizează Reuters.

Merkel a condamnat atacul şi a declarat că “ia foarte în serios poziţia guvernului britanic că Rusia ar putea fi responsabilă”, adăugând că Moscova “trebuie să ofere răspunsuri imediate la întrebările justificate ale britanicilor”.

Marţi, potrivit Interfax, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a schimbat tonul şi a avertizat (sau ameninţat):

“Nu se dă un ultimatum de 24 de ore unei puteri nucleare”, adăugând că “otrăvirea lui Skripal nu a fost un incident şi o provocare internaţională colosală”.

De asemenea, ea a criticat guvernul britanic pentru că “nu a folosit niciun mecanism juridic internaţional pentru a ancheta cazul Skripal”.

În plus, într-o serie de tweeturi, Ambasada rusă din Marea Britanie a susţinut:

"Moscova nu va răspunde ultimatumului Londrei până când nu primeşte mostre ale substanţei chimice la care se referă investigatorii britanici."

"Marea Britanie trebuie să respescte Convenţia privind Armele Chimice, care stipulează o investigaţie comună cu privire la incident, pentru care Moscova este pregătită."

"Fără acest lucru nu poate exista un raţionament în oricare dintre declaraţiile Londrei. Incidentul pare să fie o altă încercare a autorităţilor britanice de a discredita Rusia."

"Orice ameninţare de a lua măsuri punitive împotriva Rusiei va primi un răspuns. Partea britanică ar trebui să fie conştientă de acest lucru."

"Astăzi, ambasada a trimis o notificare Ministerului [britanic] de Externe, reiterând faptul că Rusia nu este implicată în incidentul din Salisbury şi subliniază cererile mai sus menţionate pentru o investigaţie comună".

Ambasada a declarat: “Ambasadorul britanic Laurence Bristow a fost chemat la Ministerul rus de Externe, unde prim adjunctul ministrului de Externe, Vladimir Titov, a protestat dur la acuzaţiile fără dovezi lansate de autorităţile britanice privind presupusa implicare a Rusiei în otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiice sale Iulia."

"S-a afirmat că acţiunile autorităţilor britanice reprezintă o provocare clară şi că Federaţia Rusă nu a fost implicată în incidentul care a avut loc în Salisbury în 4 martie 2018".

Între timp, Press Association a afirmat că Rusia a avertizat Marea Britanie să “ia în considerare consecinţele” efectuării unui atac cibernetic din cauza otrăvirii fostului spion Skripal.

Ca un alt semn de amplificare a tensiunilor diplomatice declanşate de cazul Skripal, Ambasada rusă din Londra a avertizat împotriva “unei astfel de mişcări necugetate”.

Guvernul britanic nu a făcut publice opţiunile luate în considerare, însă unele rapoarte publicate marţi au sugerat că o posibilitate este un contraatac cibernetic.

Răspunzând speculaţiilor, Ambasada rusă din Marea Britanie a menţionat: “Declaraţiile făcute de un anumit număr de parlamentari, surse guvernamentale şi experţi cu privire la posibila ‘utilizare’ a unor ‘capabilităţi cibernetice ofensive’ generează temeri serioase.

“Nu numai că Rusia este acuzată fără temei şi într-o manieră provocatoare pentru incidentul din Salisbury dar, aparent, sunt dezvoltate planuri în Marea Britanie pentru a ataca Rusia cu arme cibernetice.

“Invităm partea britanică să ia în considerare, din nou, consecinţele unei astfel de mişcări necugetate”.

În plus, Zaharova a afirmat că premierul Theresa May aparent nu dispune de date reale privind otrăvirea fostului colonel al serviciului militar rus de informaţii Serghei Skripal şi a fiicei sale.

“Nimeni nu ştie nimic, inclusiv Theresa May”, a declarat Zaharova la canalul de televiziune Rossiya-1.

De asemenea, agenţia britanică de monitorizare şi reglementare a mass mediei a avertizat că reţeaua rusă de televiziune RT şi-ar putea pierde licenţa în Marea Britanie dacă guvernul lui May constată că Moscova a fost în spatele otrăvirii lui Skripal.

Ministerul rus de Externe a răspuns la acea ameninţare: “Nicio o organizaţie media britanică nu va mai opera în Rusia dacă Londra închide RT”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe