Cazul Skripal: Franţa, Germania şi SUA cer Rusiei să explice atacul din Marea Britanie

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

La câteva ore după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a publicat o declaraţie în care a cerut mai multe dovezi şi a deplâns “politica fantezistă” a premierului britanic Theresa May, se pare că un apel telefonic cu Londra a schimbat acea atitudine, iar Germania, SUA şi Franţa s-au alăturat unei declaraţii comune care susţin că sunt de acord cu Londra că “Rusia trebuie să fie responsabilă” pentru tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul britanic.

Potrivit declaraţiei comune, cele patru ţări sunt “îngrozite” de atacul respectiv şi susţin că acesta “ameninţă securitatea noastră, a tuturor”, adăugând că Rusia trebuie să explice incidentul.

După cum a precizat AP, liderii din SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie susţin că sunt uniţi în ceea ce priveşte învinuirea Rusiei pentru atacul cu o substanţă neurotoxică puternică împotriva lui Skripal.

Într-o declaraţie comună rară, preşedinţii Donald Trump şi Emmanuel Macron, cancelarul Angela Merkel şi premierul Theresa May susţin că “nu există nicio explicaţie alternativă plauzibilă” cu privire la responsabilitatea ruşilor în atacul din 4 martie din Salisbury.

Ei susţin că eşecul Rusiei de a răspunde “cererii legitime” a Marii Britanii de a oferi o explicaţie “subliniază şi mai mult responsabilitatea sa”.

Liderii au mai precizat că utilizarea unei arme chimice este “un atac la adresa suveranităţii britanice” şi o “încălcare a dreptului internaţional”, precum şi o “ameninţare la adresa întreagii noastre securităţi”.

“Cerem Rusiei să răspundă tuturor întrebărilor legate de atacul din Salisbury”, în special celor legate de programul rusesc Noviciok.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi şi a suspendat contactele de nivel înalt cu Moscova din cauza incidentului. La rândul ei, Rusia urmează să răspundă în curând prin adoptarea unor măsuri similare, precum expulzarea unor diplomaţi britanici de pe teritoriul său.