Gata cu pensiile speciale pentru magistraţii condamnaţi pentru corupţie

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat luni legea care prevede că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, şi nu numai, nu vor mai primi pensia de serviciu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
15.07.2014

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat luni legea care prevede că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, şi nu numai, nu vor mai primi pensia de serviciu, potrivit Agerpres.

Astfel se pune capăt anomaliei din sistemul nostru juridic potrivit căreia un judecător corupt putea să beneficieze de o pensie uriaşă, la fel ca alţi magistraţi corecţi, care au ieşit din sistem „nepătaţi”.

La 18 iunie, senatorii au adoptat un proiect de lege iniţiat de Guvern care prevede că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică care au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie să nu mai beneficieze de pensia de serviciu.

"Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83 indice 1 şi de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care ulterior eliberării din funcţie au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau infracţiunile în legătură cu acestea ori pentru o altă infracţiune intenţionată săvârşită înainte de eliberarea din funcţie (asupra căreia CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei)", reiese din actul normativ.

Totodată, documentul citat prevede că "punerea în mişcare a infracţiunii penale pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. 1 atrage de drept suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor