Preşedintele Băsescu trimite înapoi în Parlament legea care "castrează ANI"
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a trimis înapoi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu alte cuvinte, legea care "a castrat ANI", scoţându-i din incompatibilitate pe aleşii locali care concomitent cu funcţia publică sunt şi membri în Adunările Generale ale companiilor de utilităţi.
În cererea de reexaminare adresată preşedintelui Senatului, "domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu", preşedintele Băsescu susţine că adoptarea respectivului act normativ nu este oportună şi nici nu se justifică obiectiv, ba, mai mult, legea va avea un impact negativ, ajutându-i pe aleşii locali să eludeze regimul incompatibilităţilor.
„Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor” afirmă Băsescu.
Mai mult, pe lângă faptul că noua lege pulverizează posibilitatea ANI de a constata incompatibilitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii, legea adoptată de Parlament „vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din anii 2013 şi 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupţie şi de asigurare a integrităţii”, arată şeful statului.
„În contextul necesitaţii combaterii corupţiei şi asigurării transparenţei şi a integrităţii în sectorul public, apreciem că se impune menţinerea acestei incompatibilităţi între calitatea de primar sau preşedinte al consiliului judeţean şi aceea de reprezentant al comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale. Este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea şi obiectivitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, creând premisele unui conflict de interese”, mai susţine preşedintele în scrisoarea adresată lui Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, cerându-i acestuia să reexamineze legea.
Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.,
Conform ANI, presei şi analiştilor politici, scopul adoptării legii contestată astăzi de preşedinte este salvarea aleşilor locali care au probleme cu ANI. De altfel, şi legiuitorii au recunoscut, în motivaţia acului normativ că vor să-i scape pe baronii locali de "excesele de putere" ale Agenţiei Naţionale de Integritate, care, "în mod abuziv" nu le permitea aleşilor locali să fie şi preşedinţi de consilii judeţene/locale şi membri în consiliile de administraţie ale companiilor de utilităţi.
„Agenţia Naţională de Integritate a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară”, au declarat iniţiatorii, nemulţumiţi că aşa numiţii baroni locali din tagma lui Nicuşor Constantinescu, Horia Uioreanu sau nu mai puţin celebrul Constantin Nicolescu nu-şi pot aloca contracte pe bani publici nestingheriţi.
ANI în schimb a explicat că adoptarea acestei legi reprezintă o lovitură dată luptei împotriva corupţiei.
„E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie”, declara preşedintele ANI Horia Georgescu imediat după adoptarea legii 51, subliniind că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.
Astfel că, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, în ciuda eforturilor ANI, instituţie care de altfel nici măcar nu a fost consultată în această chestiune.
Un al treilea efect este că legea, dacă nu va fi modificată, va da dreptul preşedinţilor de consilii să gestioneze în interes propriu banul public, pe cât se poate, legal: „S-a lucrat intens pentru a permite aleşilor să facă parte din regiile autonome şi alte companii. Asta i-a interesat pentru că acolo sunt banii!” afirma acelaşi Horia Georgescu, arătând că modificarea legii incompatibilităţilor, ce vine în completarea legii care le permite primarilor şi preşedinţilor de CJ să-şi delege fără restricţii dreptul de semnătură este un atac direct împotriva ANI.