Gardusol - un protector solar natural care elimină loţiunile
alte articole
Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au descoperit că multe tipuri de peşti, amfibieni, reptile şi păsări pot produce în mod natural substanţa gardusol, un compus care oferă protecţie solară. Aceasta le permite „să petreacă toată viaţa în aer liber fără să fie afectate de expunerea îndelungată la soare: îşi fac propriul protector solar”, a evidenţiat echipa condusă de Taifo Mahmud, profesor în cadrul Universităţii de Farmacie şi autor principal al studiului.
„Oamenii şi mamiferele nu pot produce acest compus, dar am descoperit că multe alte specii de animale o pot face”, a precizat Taifo Mahmud, clarificând faptul că îl pot consuma.
Dintre aceste animale amintim: păstrăvul, crocodilul american, broasca ţestoasă verde de mare şi puii de coral. Cercetătorii cred că această abilitate genetică de “filtru solar”a fost obţinută de-a lungul evoluţiei acum milioane de ani. S-a stabilit, de asemenea, că există o genă similară şi la unele alge.
În ceea ce priveşte gardusolul, profesorul a declarat că l-a descoperit prima dată în ouăle de peşte. Pe lângă faptul că protejează de razele ultraviolete ale soarelui, are un rol antioxidant, îndeplinind o funcţie de răspuns la stres şi acţionând, printre altele, în dezvoltarea embrionară.
Ca antioxidant natural, gardusolul s-a găsit în ouăle de Merluciu din specia Merluccius hubbsi, Sandperch brazilian (Pinguipes brasilianus) şi Sandperch argentinian (Pseudopercis semifasciata), conform unui studiu publicat în 2010 de Ernesto Arbeloa şi Maria Uez de la Departamentul de Chimie al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii Naţionale din Mar del Plata, Argentina. Aceştia se numără printre alţi cercetători care au contribuit la acest amplu studiu. Ei au descoperit că gardusolul are o acţiune comparabilă cu acidul ascorbic (Vitamina C), având ca efect întreruperea lanţului de radical peroxil, componentă care, dacă se acumulează, produce efecte devastatoare în ţesutul celular.
Echipa de farmacologi din Oregon a informat că a descoperit cum să producă în cantităţi mari gardusol natural folosind drojdia de bere şi că speră ca acest produs să poată fi integrat în produsele cosmetice şi farmaceutice pentru îngrijirea pielii.
Taifo Mahmud a prezentat conceptul că mamiferele şi oamenii consumă gardusol natural prin dietă în loc să o aplice extern, şi în acest mod obţin protecţie în faţa radiaţiilor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.