Gabriel Sandu şi-a turnat foştii colaboratori. O parte din bani ar fi ajuns la Videanu, Anastase şi Berceanu

Adriean Videanu răspunde la întrebările presei.
Adriean Videanu răspunde la întrebările presei. (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, arestat în megadosarul de corupţie Microsoft, a început să colaboreze cu procurorii anticorupţie dezvăluindu-le acestora că o parte din banii de mită ar fi ajuns la nume grele din PDL - Adrian Videanu, Roberta Anastase şi Radu Berceanu, potrivit informaţiilor Realitatea TV.

Gabriel Sandu susţine că banii respectivi, nu mai puţin de 4,5 milioane de euro mită, ar fi fost destinaţi campaniei electorale. Roberta Anastase şi Adriean Videanu au respins acuzaţiile formulate de fostul ministru.

"Resping categoric orice asociere a numelui meu cu Dosarul Microsoft. NU am avut niciun fel de legătură, nici măcar tangenţială, cu iniţierea sau derularea contractului în cauză. NU am avut niciodată niciun fel de relaţii private cu Gabriel Sandu", a transmis Videanu într-un comunicat remis Epoch Times.

Gabriel Sandu, se află în arest preventiv alături de afaceristul Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis "NIRO", şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti", încă din 29 octombrie.

Procurorii DNA au dezvăluit în referatul de arestare preventivă un adevărat grup infracţional ce a fost constituit pentru a influenţa semnarea contractului pentru achiziţia de către Guvern a licenţelor Microsoft.

Conform procurorilor DNA, Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Fostul ministru al Comunicaţiilor ar fi primit, cu titlul de mită, 1,8 milioane de euro pentru a trece cu vederea deficienţele din contract şi pentru a aproba plăţi aferente unui act adiţional. Pe lângă aceştia, Sandu ar mai fi primit alţi 2,7 milioane de euro în 2009 pentru a se asigura că acest contract va fi încheiat în continuare cu toate actele adiţionale. Banii erau viraţi unui off-shore deschis în 2009 în Elveţia. Din referatul procurorilor reiese că fostul ministru a fost interceptat în mai multe rânduri.

"Pinalti" este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Influentul primar al municipiului Piatra Neamţ şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi a unor persoane din Guvern şi din două ministere.

Dorin Cocoş este acuzat de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, Cocoş ar fi cel care a stabilit cum urma să se împartă mita:

„Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan (primarul oraşului Piatra Neamţ) circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit Gabriel Sandu (n.r. - fost ministru al Comunicaţiilor). Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore”, a declarat un martor DNA.

Nicolae Dumitru, patronul firmelor NIRO, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, mai susţin anchetatorii.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul.

Este vorba despre Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne