Tensiune între SUA şi Rusia. Obama şi Putin faţă în faţa la summitul G20

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va participa joi la summitul G20, la Saint Petersburg, unde va sta faţă în faţa cu cel mai mare adversar al său politic, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Unul din subiectele cele mai sensibile, care de altfel nici măcar nu se află pe ordinea de zi oficială, este posibila intervenţie militară în Siria.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2013

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va participa joi la summitul G20, la Saint Petersburg, unde va sta faţă în faţa cu cel mai mare adversar al său politic, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Unul din subiectele cele mai sensibile, care de altfel nici măcar nu se află pe ordinea de zi oficială, este posibila intervenţie militară în Siria.

Summitului G20 va da ocazia diferitelor centre de interese să-şi prezinte punctele de vedere. Sunt planificate deja mai multe întrevederi bilaterale între susţinătorii unei intervenţii militare în Siria, iar ziua de 9 septembrie, ziua în care Congresul SUA se va pronunţa referitor la intervenţia militară, se apropie cu paşi repezi.

Obama va avea o întâlnire cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, un susţinător declarat al unei intervenţii militare împotriva regimului lui Assad. Hollande va avea o întrevedere cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan care, de asemenea, doreşte o acţiune militară de pedepsire a regimului de la Damasc.

La 21 august trupele lui Bashar al-Assad au efectuat o ofensivă la est şi vest de capitala Damasc, în timpul căreia au utilizat arme chimice care au dus la moartea a aproximativ 1.300 de oameni, din care peste 400 erau copii, conform acuzaţiilor opoziţiei siriene şi ale Statelor Unite.

Miercuri, în Suedia, Obama a cerut naţiunilor lumii să se opună utilizării armelor chimice, iar partenerilor SUA să nu rămână tăcuţi în faţa unei asemenea "barbarii".

Deşi sunt atât de multe chestiuni delicate de rezolvat între Rusia şi SUA, nicio întâlnire Obama-Putin nu a fost planificată la G20. Un purtător de cuvânt al lui Rusiei a dat asigurări că preşedintele rus îl va întâmpina pe Obama ţi "îi va strânge mâna". Dar, în acelaşi timp, ruşii tensionau atmosfera declarând că navele de război ruseşti din Marea Mediterană sunt "capabile să reacţioneze".

De cealaltă parte a lumii, John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a refuzat o întrevedere cu o delegaţie parlamentară rusă care vroia deschiderea unei discuţii despre Siria. Kremlinul anunţa în 2 septembrie că trimite această delegaţie în scopul de a exercita presiuni asupra dezbaterii din Congresul american referitoare la o acţiune militară în Siria.

Delegaţia rusă a fost trimisă în contextul în care preşedintele Statelor Unite, Barack Obama încercă să convingă membrii Congresului să voteze în favoarea unui intervenţii militare în Siria, al cărui atac cu arme chimice lansat în august nu trebuie să rămână nepedepsit în opinia acestuia. Decizia Congresului va fi luată luni, 9 septembrie.

Republicanul John Boehner, care la început nu era în favoarea unei intervenţii militare, declara marţi la finalul unei întrevederi cu Obama: "Duşmanii [Statelor Unite] din întreaga lume trebuie să înţeleagă că noi nu vom tolera acest tip de comportament. Avem, de asemenea, aliaţi în întreaga lume şi aliaţii în regiune, care, de asemenea, trebuie să ştie că SUA va fi acolo şi se va ridica în picioare atunci când este necesar". "Eu cred că colegii mei ar trebui să sprijine acest apel pentru acţiune", a mai adăugat acesta.

Între timp, Comisia Senatului pentru Relaţii Externe a decis favorabil în ceea ce priveşte propunerea liderului de la Casa Albă, Barack Obama de a interveni în Siria, înregistrând un scor de 10 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă”.

Comisia a aprobat o intervenţie militară “limitată” în Siria, cu o durată maximă de 60 de zile, dar cu posibilitatea de extindere la 90 de zile. Această intervenţie se va desfăşura fără trupe la sol. Un grup de democraţi si republicani s-au opus măsurii. Un vot complet asupra acestei intervenţii este aşteptat pentru săptămâna viitoare, când acest lucru va fi dezbătut în plenul Senatului.

Miercuri, mai mulţi miniştri din ţările vecine Siriei au solicitat comunităţii internaţionale să acorde ajutor de urgenţă în Siria, în special pentru şcoli şi infrastructură. Între timp numărul de refugiaţi sirieni a atins pragul de două milioane.

Rămâne de văzut ce decizii se vor lua după acest summit care se anunţă extrem de tensionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor