Furnicile nu dorm niciodată?
alte articole
Somnul furnicilor reprezintă un mare mister. Se pare că dorm, deşi forma şi durata somnului se schimbă în funcţie de locul şi de munca în care sunt implicate, potrivit specialiştilor de la universităţile din Texas şi Sankt Petersburg care au adâncit această temă şi au tras mai multe concluzii.
Primul studiu efectuat asupra obiceiurilor de dormit ale furnicilor, relevă că reginele dorm în medie 9 ore pe zi, în timp ce furnicile lucrătoare nu numai că dorm doar jumătate din acest timp dar o fac intermitent, aţipesc aproximativ de 250 de ori pe zi şi profită de fiecare ocazie pentru a trage un pui de somn. Acest lucru ar explica de ce reginele trăiesc mai mulţi ani iar furnicile lucrătoare doar câteva luni.
Furnicile lucrătoare pot fi treze şi active în orice moment, nu au un ciclu de zi sau noapte, iar pauzele acestor creaturi neobosite durează aproximativ un minut, ceea ce face ca la sfârşitul zilei să acumuleze aproximativ 4 sau 5 ore de odihnă. Timpul de odihnă al reginelor este de până la 9 minute. Rămâne încă un mister cum funcţionează somnul la aceste micuţe fiinţe.
Până în prezent, cea mai mare colonie de furnici se află în Japonia, cu 300 de milioane de furnici şi 1 milion de furnici regine. Ele ar putea fi capabile să ridice de 50 de ori greutatea lor şi au un sistem aparte de comunicare. Având un nas „bun”, acestea generează diverse reacţii chimice (mirosuri), care sunt captate de către antenele furnicilor din apropiere şi interpretate, de exemplu, în caz de pericol, de evacuare sau de atac. Au şi un alt mod de comunicare, prin frecarea antenelor sau printr-un sunet ascuţit, un fel de ţârâit.