Funeriu, explicaţii pentru "fenomenul Călin Georgescu": Eşecul sistemului de educaţie din România
Invitat în emisiunea "În Opoziţie" realizată de Denise Rifai, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a opinat că "fenomenul Călin Georgescu" este legat de eşecul sistemului de învăţământ din România, care nu a înarmat oamenii cu un discernământ foarte fin astfel încât să facă faţă "bombardamentului" informaţional.
Jurnalist: Domnul Călin Georgescu a atras atenţia pe reţelele de socializare şi şi-a consolidat acest capital atât de mare de votanţi în baza unor mesaje mai mult decât controversate: declaraţii despre Corneliu Zelea Codreanu, despre Vladimir Putin. Vreau să mă lămuriţi, domnule Funeriu, dacă, în opinia dumneavoastră, în România vorbim de un sentiment antirusesc profund şi majoritar pro-SUA, sau cumva lucrurile s-au inversat, şi asta cel puţin în opinia sau pentru capitalul de votanţi care s-au îndreptat către acest candidat pro-rus?
Daniel Funeriu: Cred că în spaţiul public s-a spus tot ceea ce era de spus asupra acestui subiect. Este foarte limpede, orientarea a fost foarte limpede, nu putem accepta, cum să spun, să lauzi, să fii un adept al legionarismului.
Jurnalist: Oamenii aceştia l-au votat tocmai pentru aceste idei.
Daniel Funeriu: Nu sunt convins. El nu a vehiculat în campanie, la modul vizibil, aceste idei. Repet, cred că acest vot este rezultatul unei senzaţii din societate, că partidele tradiţionale nu au ascultat oamenii.
Jurnalist: Au ascultat vreodată partidele tradiţionale oamenii?
Daniel Funeriu: A existat speranţa oamenilor că partidele tradiţionale ascultă.
Jurnalist: Şi de când nu mai există?
Daniel Funeriu: De când comunicarea este mult mai uşoară prin social media, comunicarea a devenit mult mai frecventă. Oamenii sunt bombardaţi cu o cantitate de informaţie mult mai mare decât capacitatea creierului de a procesa acea informaţie şi atunci se produce un fenomen pe care experţii îl numesc obezitate informaţională.
Şi atunci, oamenii care nu sunt înarmaţi din punct de vedere al educaţiei cu un discernământ foarte fin şi, din păcate, sistemul de educaţie nu a oferit oamenilor şi tinerilor din România competenţa de a avea un discernământ foarte adecvat timpului în care eşti bombardat cu foarte multe informaţii, au înţeles poate lucruri care erau greşite şi asta a dus la votul pe care îl vedem.