Funeriu: Voturile oamenilor nemulţumiţi din motive legitime au ajuns la un vehicul politic toxic (AUR, CG, SOS) care duce spre nicăieri
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a vorbit, în emisiunea realizată de Denise Rifai, despre ascensiunea "candidatului meteoric" Călin Georgescu, care a apărut aprope de nicăieri şi a ajuns până în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
"De mulţi ani de zile spun un lucru foarte simplu: partidele politice majore din România nu mai vorbesc cu oamenii. În ultimii ani de zile au venit peste români, şi nu doar peste români, pandemia, agresiunea Rusiei în Ucraina, inflaţia, iar peste o mare parte dintre noi va veni în curând, cu o viteză uluitoare, inteligenţa artificială. Toate aceste lucruri au produs un stres în societate. Este firesc ca oamenii să fie stresaţi, să fie preocupaţi. Oamenii au preocupări legitime. Acestor preocupări legitime, din păcate, partidele majore nu le-au vorbit, nu i-au ascultat şi atunci oamenii, care au preocupări, repet, legitime, s-au îndreptat înspre cei care le-au dat impresia că îi ascultă, de exemplu, AUR şi alţi reprezentanţi ai acestui curent, care pare că îi ascultă, care pare că iau în considerare ceea ce oamenii doresc. Şi atunci, practic, în urma unor întrebări legitime şi unor stresuri legitime pe care oamenii le au, voturile s-au dus spre un vehicul politic care duce spre nicăieri", a declarat Daniel Funeriu.
Fostul ministru Educaţiei a explicat că a fost o lipsă de comunicare, o lipsă de relaţionare cu oamenii care au probleme legitime. Electoratul care a votat aşa-numiţii suveranişti este un electorat care are probleme legitime.
"Şi mai există un fenomen foarte periculos asupra căruia am atras atenţia, şi anume: s-au creat în societate o serie de falii. Există falii legitime şi falii care sunt ilegitime. De exemplu, de fiecare dată când sunt credincioşi care merg la Sfânta Parascheva, dar o parte din clasa politică începe să spună 'pupători de moaşte', se creează o falie între credincioşi şi necredincioşi. De exemplu, când a fost acea discuţie despre educaţia sexuală în şcoli, a apărut o altă falie între cei care sunt puţin mai liberali şi cei care sunt mai credincioşi, mai tradiţionalişti", a punctat Daniel Funeriu.
Potrivit fostului ministru al Educaţiei, s-au creat o serie de falii în societate. Societatea s-a polarizat şi, într-o societate polarizată, într-o societate care este împărţită în caste, împărţită în curente de gândire, este uşor să te adresezi fiecăruia, să îi răspunzi unei frici, unei tensiuni pe care o are şi să-i captezi voturile.
"Din păcate, repet, şi aici este marele păcat al partidelor tradiţionale, să le spun aşa, este că, prin lipsa lor de reacţie faţă de aceste probleme legitime, au lăsat ca acest electorat să-şi dea votul unui vehicul politic toxic, din punctul meu de vedere", a adăugat Daniel Funeriu.